Mérlegeli a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, hogy folytasson-e adóellenőrzést L. Simon László, a Miniszterelnökség államtitkáránál, a feleségénél, valamint a család üzleti érdekeltségeinél. A politikus feleségének földvásárlásai ügyében állampolgári bejelentés érkezett ugyanis az adóhatósághoz.

Közérdekű bejelentésként értékelte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a be- és feljelentéseiről ismert Tényi István jelzését, és megindította a bejelentés elbírálását.

Lesz-e érdemi vizsgálat?

A várhatóan márciusra befejeződő hivatalos eljárás célja, hogy eldöntsék, induljon-e érdemi vizsgálat, miután L. Simon László, a Miniszterelnökség államtitkárának felesége az utóbbi hónapokban összesen mintegy 300 millió forintért vett állami földeket.

L. Simon László és felesége vagyoni helyzetét is vizsgálhatja az adóhatóságFotó: Polyak Attila - Origo

Tényi István azt kérte a NAV-tól, hogy a hatóság folytasson adóellenőrzést L. Simonnál, a feleségénél, továbbá a Simon-család üzleti érdekeltségeinél: a Simon és Simon Kft.-nél, az agárdi Aratrum Kft.-nél, és a Velencei-tavi Borászati Kft.-nél.

281 millió állami földekért

Az állampolgári bejelentés alapja, hogy a Blikk nemrég azt írta, hogy L. Simon pedagógus végzettségű, fitneszedzőként dolgozó felesége december óta 278 hektár föld tulajdonjogát nyerte el a Velencei-tó környékén, amiért összesen 281 millió forintot kell majd kifizetni.

A lap szerint azonban nem tűnik úgy, hogy lenne fedezetük ekkora összegre. Vállalkozásaik ugyanis vagy veszteségesek, vagy csak nagyon szerény nyereséget termelnek, miközben L. Simonnak csak 33 milliós megtakarítása van. Felesége vagyonnyilatkozata nem nyilvános.