Alaptörvény: a Fidesz nem akar ésszerűtlen kompromisszumot

2016.01.23. 11:53

Egyeztetésre igen, ésszerűtlen kompromisszumokra nem hajlandó a Fidesz az alaptörvény módosításával kapcsolatban. Halász János szerint a Jobbik szembefordult a magyar emberek érdekeivel. 

A Fidesz készen áll az egyeztetésre a terrorveszéllyel összefüggő alaptörvény-módosítási kezdeményezésről, de nem ésszerűtlen kompromisszumokra, hanem megoldásra törekszik - mondta a Fidesz frakciószóvivője debreceni sajtótájékoztatóján.

Halász János nem akar ésszerűtlen kompromisszumotForrás: MTI/Kovács Attila

Szembefordultak a magyarokkal

 „Nekünk a magyar emberek biztonsága az első” - reagált Halász János arra, hogy az ellenzéki pártok nem támogatták Fidesz kezdeményezését.

Halász János szerint a baloldali pártoktól nem meglepő, hogy nem akarják megvédeni a magyar embereket, de az új fejlemény, hogy megfogalmazása szerint a Jobbik is szembefordult a magyar emberek érdekeivel.

Négyötödös támogatás

Az újabb alaptörvény-módosítás a szükségállapotnál gyengébb, de az általában természeti katasztrófáknál elrendelt vészhelyzetnél megszokottnál szélesebb körű beleszólást engedne a kormánynak a honvédség terrorizmus elleni bevetésére.

Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke az Origónak a folyamatosan növekvő terrorveszéllyel indokolta a módosítás szükségességét. Arra, hogy a Jobbik is négyötödös támogatáshoz kötné a tervezet elfogadását, azt mondta: a terroristák sem négyötödös többséggel döntenek.