A többség szerint nem a nők, hanem a pénz miatt nem születik elég gyerek

fidesz kongresszus 2015 kövér lászló
Vágólapra másolva!
Nem értenek egyet azzal a magyarok, hogy a női önmegvalósítás csúcsa a gyerekszülés. Egyetlen társadalmi csoport gondolja máshogy: a Fidesz szavazói. 
Vágólapra másolva!

A Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából készített közvélemény-kutatást Kövér László elhíresült mondatairól. Ebből kiderült, hogy

a megkérdezettek kétharmada egyáltalán nem ért egyet a házelnökkel.

Kövér László szavai megosztották a társadalmat Fotó: Marton Szilvia - Origo

Nem a nők, a pénz a hibás

Tíz válaszadóból hét úgy gondolja, hogy az alacsony gyermekvállalási hajlandóság elsődleges oka a családok anyagi helyzete, a nők hozzáállását tíz megkérdezettből csupán egy gondolja meghatározó oknak.

A többség ehelyett kívánatosnak tartja, hogy

a nők függetlenek legyenek, és dolgozzanak,

valamint hogy a férfiak jobban kivegyék a részüket a gyermeknevelésből. Még azzal az állítással is csak a kisebbség ért egyet, hogy a férfi feladata a pénzkeresés, a nőé pedig a háztartás és a család ellátása”.

A megkérdezettek háromnegyede el tudná képzelni, hogy több női politikai és cégvezető legyen az országban, és kétharmaduk szerint ez jót is tenne az országnak.

A Fideszesek máshogy gondolják

Egyetlen társadalmi csoport van, amelyik ezt másként gondolja: a Fidesz-szavazók. Az ő esetükben lényegében fordítottak az értékek,

58 százalékuk egyetért, és 38 százalékuk nem ért egyet Kövér Lászlóval.

A kijelentéssel leginkább az MSZP-szavazók nem értenek egyet, 70 százalékuk, és még a Jobbik szavazók körében is 64 százalékos ez az arány.

Érdemi különbség van abban is, hogy mit gondolnak a férfiak és a nők erről az állításról. Bár egyértelműen nem ért egyet egyik nem többsége sem ezzel, 9 százalékponttal magasabb az egyet nem értés aránya a nők esetében (65 százalék), mint a férfiaknál (56 százalék). Hasonló a nemek közti arány az állítással egyetértők körében is (30 százalék és 37 százalék).