Nem értenek egyet azzal a magyarok, hogy a női önmegvalósítás csúcsa a gyerekszülés. Egyetlen társadalmi csoport gondolja máshogy: a Fidesz szavazói. 

A Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából készített közvélemény-kutatást Kövér László elhíresült mondatairól. Ebből kiderült, hogy a megkérdezettek kétharmada egyáltalán nem ért egyet a házelnökkel. 

Kövér László szavai megosztották a társadalmatFotó: Marton Szilvia - Origo

Nem a nők, a pénz a hibás 

Tíz válaszadóból hét úgy gondolja, hogy az alacsony gyermekvállalási hajlandóság elsődleges oka a családok anyagi helyzete, a nők hozzáállását tíz megkérdezettből csupán egy gondolja meghatározó oknak. 

A többség ehelyett kívánatosnak tartja, hogy a nők függetlenek legyenek, és dolgozzanak,  valamint hogy a férfiak jobban kivegyék a részüket a gyermeknevelésből. Még azzal az állítással is csak a kisebbség ért egyet, hogy a férfi feladata a pénzkeresés, a nőé pedig a háztartás és a család ellátása”. 

A megkérdezettek háromnegyede el tudná képzelni, hogy több női politikai és cégvezető legyen az országban, és kétharmaduk szerint ez jót is tenne az országnak.  

A Fideszesek máshogy gondolják

Egyetlen társadalmi csoport van, amelyik ezt másként gondolja: a Fidesz-szavazók. Az ő esetükben lényegében fordítottak az értékek, 58 százalékuk egyetért, és 38 százalékuk nem ért egyet Kövér Lászlóval.  A kijelentéssel leginkább az MSZP-szavazók nem értenek egyet, 70 százalékuk, és még a Jobbik szavazók körében is 64 százalékos ez az arány. 

Érdemi különbség van abban is, hogy mit gondolnak a férfiak és a nők erről az állításról. Bár egyértelműen nem ért egyet egyik nem többsége sem ezzel, 9 százalékponttal magasabb az egyet nem értés aránya a nők esetében (65 százalék), mint a férfiaknál (56 százalék). Hasonló a nemek közti arány az állítással egyetértők körében is (30 százalék és 37 százalék).