Tizenkettedik alkalommal értékelte az elmúlt évet Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök. A Demokratikus Koalíció elnöke impotens államról és hazudós kormányról beszélt, nem kímélte Orbán Viktort, a Fideszt, és Mészáros Lőrincet sem. Viszont azt ígérte, hogy véget lehet vetni ennek. Sőt, pártja már az Orbán utáni állapotra, az ország rendbetételére készül.

Erős mondatokkal nyitott már évértékelőjének első perceiben a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke. Gyurcsány Ferenc azt mondta, az országvédelem erőt sugárzó hamis díszletei között pusztul az ország. "Szétesést látok, ha körülnézek: sokat gürcölő, reményvesztett sokaság az egyik oldalon, urizáló kevesek a másik oldalon" - vázolta a magyar társadalmat a pártelnök.

Orbán elárulta a hazát

Orbán Viktor és a Fidesz elárulta a magyarokat, elárulta a hazát - állapította meg Gyurcsány, aki szerint a DK ehelyett olyan világot kínál, ahol a tisztesség az érték, nem az árulás és a lopás, ahogy a Fidesz világában megszokott.

Gyurcsány Ferenc évértékelő beszédében nem spórolt az éles kritikávalFotó: Szabó Gábor - Origo

Azt, hogy milyen is a Fidesz-világ, azzal szemléltette: minden másodpercben ezer forintot keres egy tehetséges vidéki gázszerelő, minden órában milliókat számláz ki, vagyis egy óra alatt többet keres, mint egy pedagógus vagy egy orvos egész évben - utalt Mészáros Lőrinc felcsúti polgármesterre Gyurcsány.

Ellopják, visszavesszik

A Fidesz szitokszóként emlegette a privatizációt az elmúlt 25 évben, miközben most elkótyavetyéli a legfontosabb nemzeti vagyont, a földet - mondta Gyurcsány. "Ezek vizet prédikálnak, és bort isznak" - állapította meg. De mondott keményebbet is: Politikus gúnyába bújt bűnözők vezetik az országot, élükön Orbán Viktorral."

Gyurcsány szerint nem lehet következmények nélkül szétlopni az országotFotó: Szabó Gábor - Origo

Nem lehet következmények nélkül szétlopni ezt az országot - mondta a DK elnöke, aki azt ígérte, ha ennek egyszer vége lesz - márpedig vége lesz -, akkor törvényes eszközökkel visszavesznek mindent, amit elvettek.

Embernek kell maradni

Hosszan elemezte beszédében Gyurcsány a menekültkérdést is. Sok fajankó kormányozza Európa egyik-másik országát, így Magyarországot is - állapította meg a válság kezelését illetően Gyurcsány. Azt is mondta, a DK nem vitatja, hogy a válság kockázatokat rejt, de eközben embernek is kell maradni.

A biztonság garantálása mellett korlátozott, ellenőrzött és szabályozott módon Magyarország képes befogadni messziről jött embereket, akikkel még jól is járna az ország - mondta Gyurcsány, aki szerint a hiányszakmák sora hosszú.

Ahogyan visszaélt a Fidesz a kétharmaddal, ugyanígy élne vissza azzal az alkotmánymódosítással is, amely széles jogköröket biztosítana a kormánynak egy terrorveszélyhelyzetben - figyelmeztetett még a DK elnöke.

Oktatás, egészségügy

Az állam impotens sok területen, a kormányával együtt - mondta Gyurcsány, aki szerint Orbán süket, miközben az egészségügyben és az oktatásban sokan hangosan tiltakoznak. Most 12-24 hónapot kell várni egy csípőprotézis-műtétre, miközben a Gyurcsány-kormány idején csak hét hónapos volt a várólista - hangzott el.

Régen minden jobb volt: még a csípőprotézis műtétre is kevesebbet kellett várni!Fotó: Szabó Gábor - Origo

A Klik iszonyatosan kiszolgáltatott helyzetbe hoz minden pedagógust, de ők nem félnek, hanem ki mernek állni azzal, hogy kaotikus a helyzet az oktatásügyben - mondta Gyurcsány.

Programot hirdet a DK

Három hét múlva a DK kongresszusa ajánlatot tesz majd Magyarországnak, és bemutatja a Sokak Magyarországa végleges programját - jelentette be Gyurcsány.

Nyugalom, lehet ennél sokkal jobb is - lelkesítette közönségét a DK elnökeFotó: Szabó Gábor - Origo

A program szerinte arról szól majd, mihez lehet kezdeni az országgal Orbán után. Orbán Viktort nem elküldeni lesz nehéz, hanem rendbe hozni ezután az országot" - állapította meg. Magyarország vagy európai lesz, vagy nem lesz - ez a választás Gyurcsány szerint.

Készülünk egy jobb világra, a Sokak Magyarországának megteremtésére - zárta beszédét az elnök.