Orbántól Mészárosig mindenkit kiosztott Gyurcsány

Gyurcsány Ferenc évértékelő beszéde a Mariott hotelben 2016 január 23-án Gyurcsány Ferenc évértékelő beszéde a Mariott hotelben 2016 január 23-án
Gyurcsány Ferenc évértékelő beszéde a Mariott hotelben 2016 január 23-án
Vágólapra másolva!
Tizenkettedik alkalommal értékelte az elmúlt évet Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök. A Demokratikus Koalíció elnöke impotens államról és hazudós kormányról beszélt, nem kímélte Orbán Viktort, a Fideszt, és Mészáros Lőrincet sem. Viszont azt ígérte, hogy véget lehet vetni ennek. Sőt, pártja már az Orbán utáni állapotra, az ország rendbetételére készül.
Vágólapra másolva!

Erős mondatokkal nyitott már évértékelőjének első perceiben a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke. Gyurcsány Ferenc azt mondta, az országvédelem erőt sugárzó hamis díszletei között pusztul az ország. "Szétesést látok, ha körülnézek: sokat gürcölő, reményvesztett sokaság az egyik oldalon, urizáló kevesek a másik oldalon" - vázolta a magyar társadalmat a pártelnök.

Orbán elárulta a hazát

Orbán Viktor és a Fidesz elárulta a magyarokat, elárulta a hazát - állapította meg Gyurcsány, aki szerint a DK ehelyett olyan világot kínál, ahol a tisztesség az érték, nem az árulás és a lopás, ahogy a Fidesz világában megszokott.

Gyurcsány Ferenc évértékelő beszédében nem spórolt az éles kritikával Fotó: Szabó Gábor - Origo

Azt, hogy milyen is a Fidesz-világ, azzal szemléltette:

minden másodpercben ezer forintot keres egy tehetséges vidéki gázszerelő,

minden órában milliókat számláz ki, vagyis egy óra alatt többet keres, mint egy pedagógus vagy egy orvos egész évben - utalt Mészáros Lőrinc felcsúti polgármesterre Gyurcsány.

Ellopják, visszavesszik

A Fidesz szitokszóként emlegette a privatizációt az elmúlt 25 évben, miközben most elkótyavetyéli a legfontosabb nemzeti vagyont, a földet - mondta Gyurcsány. "Ezek vizet prédikálnak, és bort isznak" - állapította meg. De mondott keményebbet is:

Gyurcsány szerint nem lehet következmények nélkül szétlopni az országot Fotó: Szabó Gábor - Origo

Nem lehet következmények nélkül szétlopni ezt az országot - mondta a DK elnöke, aki azt ígérte, ha ennek egyszer vége lesz - márpedig vége lesz -, akkor törvényes eszközökkel visszavesznek mindent, amit elvettek.

Embernek kell maradni

Hosszan elemezte beszédében Gyurcsány a menekültkérdést is. Sok fajankó kormányozza Európa egyik-másik országát, így Magyarországot is - állapította meg a válság kezelését illetően Gyurcsány. Azt is mondta, a DK nem vitatja, hogy

a válság kockázatokat rejt, de eközben embernek is kell maradni.

A biztonság garantálása mellett korlátozott, ellenőrzött és szabályozott módon Magyarország képes befogadni messziről jött embereket, akikkel még jól is járna az ország - mondta Gyurcsány, aki szerint a hiányszakmák sora hosszú.

Ahogyan visszaélt a Fidesz a kétharmaddal, ugyanígy élne vissza azzal az alkotmánymódosítással is,

amely széles jogköröket biztosítana a kormánynak egy terrorveszélyhelyzetben - figyelmeztetett még a DK elnöke.

Oktatás, egészségügy

Az állam impotens sok területen, a kormányával együtt - mondta Gyurcsány, aki szerint Orbán süket, miközben az egészségügyben és az oktatásban sokan hangosan tiltakoznak. Most

12-24 hónapot kell várni egy csípőprotézis-műtétre,

miközben a Gyurcsány-kormány idején csak hét hónapos volt a várólista - hangzott el.

Régen minden jobb volt: még a csípőprotézis műtétre is kevesebbet kellett várni! Fotó: Szabó Gábor - Origo

A Klik iszonyatosan kiszolgáltatott helyzetbe hoz minden pedagógust, de ők nem félnek, hanem ki mernek állni azzal, hogy kaotikus a helyzet az oktatásügyben - mondta Gyurcsány.

Programot hirdet a DK

Három hét múlva a DK kongresszusa ajánlatot tesz majd Magyarországnak, és bemutatja a Sokak Magyarországa végleges programját - jelentette be Gyurcsány.

Nyugalom, lehet ennél sokkal jobb is - lelkesítette közönségét a DK elnöke Fotó: Szabó Gábor - Origo

A program szerinte arról szól majd, mihez lehet kezdeni az országgal Orbán után.

- állapította meg. Magyarország vagy európai lesz, vagy nem lesz - ez a választás Gyurcsány szerint.

Készülünk egy jobb világra, a Sokak Magyarországának megteremtésére - zárta beszédét az elnök.