Vágólapra másolva!
Eltörlik a harmincmilliós felső korlátot, és a jövőben az is igényelheti a Családi Otthonteremtési Kedvezményt, akinek már van másik lakása - a többi közt ezt fogja tartalmazni a kormány két új rendelete. Tuzson Bence további jelentős kedvezményeket is bejelentett. 
Vágólapra másolva!

Tovább lazít a Családi Otthonteremtési Kedvezmény szabályain a kormány. Februártól a többi közt már

azok is igénybe vehetik a 10 + 10 milliós kedvezményt, akiknek van másik lakásuk,

sőt az sem lesz feltétel, hogy az ingatlan csatlakozzon a szennyvízhálózathoz vagy a vezetékes vízhez.

Ha 30 milliónál többet akarunk költeni a házra, akkor is fel lehet majd venni a kedvezményt Forrás: Northfoto

Két új rendelet jön

Dömötör Csaba parlamenti államtitkár és Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a kormány két új rendeletet hoz, az egyik a használt, a másik pedig az új lakásokra vonatkozik majd.

A rendeletekben jelentős változások lesznek az eddigi szabályokhoz képest.

  1. Megszűnik a tulajdoni korlát. Az új rendeletből kikerül az a szabály, hogy ha valaki csokkal támogatott ingatlant vásárol, nem lehet másik lakása. Így nem kell majd eladnia a régit, és nem kell beforgatnia öt éven belül az eladásból származó pénzt az új ingatlanba.
  2. Megszűnik a 30 milliós felső értékhatár, azaz ennél értékesebb lakás vásárlása esetén is lehet igényelni a csokot.
  3. Az energiahatékonysági mutatók feltételei teljes egészében megszűnnek. Tuzson Bence ezt azzal indokolta, hogy a szabályok eddig sem érvényesültek, úgyhogy felesleges benne hagyni az új rendeletben.
  4. Változnak az összkomfortra vonatkozó szabályok. Ha valaki olyan településen él, ahol nincs vezetékes szennyvíz, de más módon, például zárt tárolóban megoldja az elvezetését, akkor igényelheti a támogatást. Ugyanez igaz a vezetékes vízre is. Ha például valaki minősített fúrt kutat épít, akkor rá is érvényes a szabályozás. A lényeg, hogy a víz iható legyen – mondta Tuzson.
  5. A mozaikcsaládokra vonatkozó szabályozáson is változtatnak. Eddig nem volt arra szabály, mi a helyzet azokkal, akik első és második házasságból származó gyerekeket is nevelnek. A kormány tervei szerint ők is a csok hatálya alá tartoznak majd.
  6. Szabályozzák az áfa visszaigénylését is. A kormány azt tervezi, hogy minden olyan számlát, amelyet 2015. január elseje után állították ki, el lehessen számolni. Az áfát tehát egy évre visszamenőleg vissza lehet igényelni.
  7. A BAR-listán szereplő passzív adósok felvehetik a csokot, azok viszont nem, akiknek aktív tartozásuk is van.
  8. A közmunkások szabályozásán még dolgoznak, de a kormány terve az, hogy használt lakásra ők is igénybe vehessék a támogatást.

Tuzson Bence szerint a két új rendeletről a következő kormányülésen is tárgyalnak majd, a döntést pedig februárban meghozzák, amely visszamenőleges hatállyal, 2016. január elsejétől lesz érvényes.