A Fidesz újabb alaptörvény-módosítása ellen tüntetett a Modern Magyarország Mozgalom. A budapesti Kossuth térre tervezett demonstráció kezdetén néhány száz aktivista gyűlt össze a Parlament előtt. 

Néhány száz ember gyűlt össze a budapesti Kossuth téren, hogy a Fidesz alaptörvény-módosítási terve ellen tüntessen, a demonstrációt a Modern Magyarország Mozgalom szervezte.

Néhány százan gyűltek össze a Parlament előttFotó: Szabó Gábor - Origo

A tüntetés délután három óra körül, a Hair zenéjére kezdődött. Nem sokkal később már felhangzott az "Orbán, takarodj!" skandálás is. 

Bokros is felszólalt

A felszólalók között volt Bokros Lajos elnök mellett Magyar György ügyvéd, Pusztai Erzsébet, a MoMa elnöke, Glázer Attila fotóművész és Katona Andrea, a KARD egyesület alelnöke.

Az alaptörvény tervezett módosítása miatt vonultak utcáraFotó: Szabó Gábor - Origo

Bokros Lajos, a párt elnöke kijelentette, hogy a magyar nemzet becsületéért emelik fel a szavukat. Az ügy, amiért harcolnak - a szabadság helyreállítása - nemzeti ügy, és ez mindenkinek egyaránt fontos.

"A mi öntudatunk, jövőnk nem lehet a diktátor áldozata. Minden körülmények között küzdeni fogunk a szabadságért" - mondta. A pártelnök többször is hangsúlyozta, hogy az alaptörvény-módosítás arról tanúskodik, a hatalom retteg.

Pusztai Erzsébet beszédében úgy fogalmazott, hogy

a kormány megfélemlített és megalázott embereket akar látni. Magyar György ügyvéd pedig úgy vélte, az alaptörvény módosítása csak "játék lenne a szavakkal", hiszen a jelenlegi szabályozás mellett is tudják kezelni a terrorveszélyt.

Bokros Lajos is felszólaltFotó: Szabó Gábor - Origo

Senki nem támogatja

A Fidesz a növekvő terrorveszéllyel magyarázta az alaptörvény újabb módosításának szükségességét. Maga a törvény a szükségállapotnál gyengébb, de az általában természeti katasztrófáknál elrendelt vészhelyzetnél megszokottnál szélesebb körű beleszólást engedne a kormánynak a honvédség terrorizmus elleni bevetésére.

A megmozdulást a Modern Magyarország Mozgalom szervezteFotó: Szabó Gábor - Origo

A módosítást a Fideszen kívül egyik parlamenti párt sem támogatja.