Már hétfőn munkába áll Hegedüs István, az Országos Roma Önkormányzat elnöke, akit botrányos közgyűlésen váltottak le pozíciójából. A roma vezetőt szívinfarktus gyanújával kezelték, de kiengedték a kórházból. 

Kiengedték a kórházból Hegedüs Istvánt, az Országos Roma Önkormányzat elnökét, akit hétfő reggel szívproblémákkal szállítottak kórházba,  és távollétében képviselőtársai kezdeményezték elmozdítását pozíciójából.

Hegedüs István egy hétig volt kórházbanForrás: MTI/Illyés Tibor

Hétfőn munkába áll

A roma vezető a RomNetnek elmondta: további orvosi kezelésekre és vizsgálatokra szorul, de az általa vezetett önkormányzatban kialakult problémák és kétes jogi helyzetek miatt munkába kell állnia, ezért már hétfőn visszatér hivatalába.

Hegedüs István nem csak jogilag, hanem erkölcsileg is elfogadhatatlannak nevezte, hogy addig, amíg ő kórházi kezelés alatt állt, az általa vezetett önkormányzat közgyűlésének többsége „puccsal” kívánta elmozdítani.

Álláspontja szerint ez több szempontból is törvénytelennek tekinthető. Egyrészt az elnök leváltását a hatályos törvény nem teszi lehetővé, másrészt a közgyűlést csak akkor lehet érvényesnek tekinteni, ha azt az elnök, vagy akadályoztatása esetén az általa megbízott elnökhelyettes vezeti le – tette hozzá.

Az ORÖ közgyűlésére rendőröket hívtakForrás: Origo

Botrányos közgyűlés

Mint azt az Origo hétfőn megírta, a botrány az ORÖ rendkívüli közgyűlésén tört ki. A hivatalvezető, Buri Edina hiába jelentette be, hogy az elnök egészségi állapota miatt elmarad a közgyűlés, 27 képviselő mégis úgy döntött, hogy megtartják az ülést, és leváltották a kórházban fekvő elnököt, és a hivatalvezetőt is. 

Ráadásul miközben Vajda László, az ORÖ-n belül megalakult ellenzéki csoport vezetője sajtótájékoztatót tartott, a közgyűlést megtartó képviselők pecséttel zárták le a hivatalvezető irodáját.  Az ellenzékiek rongálás miatt kihívták a rendőröket, akik kivonultak a helyszínre. 

A megválasztott új elnök, Balogh János azzal magyarázta a pecsételés szükségességét, hogy így akarták megakadályozni, hogy értékes dokumentumok tűnjenek el a hivatalvezető irodájából.