Ónos eső miatt adtak ki figyelmeztetést

Vágólapra másolva!
Ónos eső veszélye miatt tizenhárom megyére és a fővárosra figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfő hajnalban.
Vágólapra másolva!

Budapesten és Pest megyében, továbbá Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyében van érvényben a citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetés.

Forrás: met.hu

Az Északi-középhegységben és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében inkább hó várható. Éjfélig általában maximum 2 centiméter, de északkeleten akár 5 centiméter hó is hullhat. Kora estétől viszont az északi-északkeleti megyékben is ónos eső váltja fel a havazást - tették hozzá.

Az előrejelzés szerint hétfőn a hőmérséklet csúcsértéke mínusz 1 és plusz 4 Celsius-fok között alakul. Késő este mínusz 2 és plusz 3 fok közötti értékekre lehet számítani.

Forrás: Origo

Szmogriadó

Eközben Budapesten a levegő magas szállópor-tartalma miatt Tarlós István főpolgármester elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát. A fővárosban szombaton tíz, vasárnap tizenegy mérőponton meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket a szálló por (PM10) egy napra számított átlageredménye. A meteorológiai előrejelzések szerint pedig hétfőn sem várható nagymértékű javulás. A gyermekeknek, az időseknek, illetve a krónikus betegeknek ilyenkor nem javasolt sok időt tölteniük a szabadban.

Máshol is

Az elmúlt napokban több településen hívták fel a figyelmet a megnövekedett légszennyezettségre, például Miskolcon és Debrecenben. Az Országos Közegészségügyi Központ legutóbbi adatai szerint a levegő magas szállópor-tartalma miatt Kazincbarcikán, Sajószentpéteren, Miskolcon, Debrecenben és Nyíregyházán veszélyes a levegő minősége. Emellett Budapest, Vác, Hernádszurdok, Oszlár és Eger levegőjét egészségtelennek minősítette az OKK.