Beidézték a bíróságra a Jobbik alelnökét Szerbiában

2016.01.26. 12:29

Szávay István jobbikos országgyűlési képviselőt beidézték a szerb szabálysértési bíróságra, mert képviselői irodát üzemeltet Zentán. A hatóságok szerint párttevékenységet folytatnak a helyiségben, erre viszont a szerb szabályozás szerint csak a Szerbiában bejegyzett pártoknak van lehetőségük. A büntetés mértéke akár 5-50 ezer dinár, azaz legfeljebb 120-130 ezer forintnak megfelelő összeg is lehet. Szávay István az Origónak azt mondta, hogy semmiképpen sem fizet, az ügyet akár Strasbourgig is elviszi, a magyar kormánytól pedig segítséget vár.

„Három rendőr jelent meg a legutóbbi zentai fogadóórám kezdetén, és meghozták a bírósági idézést” – írta Facebook-oldalán Szávay István. A Jobbik alelnökét a szerb hatóságok azért idézték be szerda reggel kilenc órára, mert szerintük törvénysértő a zentai képviselői irodája. A szerb nyelvű idézés szerint párttevékenységet folytatnak a helyiségben, amit az bizonyít, hogy az iroda tábláján szerepel a Jobbik logója is.

Szávay István irodáját jelző tábla DunaszerdahelyenForrás: Szávay István Facebook-oldala

A helyi pártok működéséről szóló törvény viszont tiltja, hogy külföldi szervezetek folytassanak politikai tevékenységet Szerbiában.

A bíróságon kezd Szávay

A nyílt tárgyalás szerda reggel 9 órakor kezdődik, ha pedig a képviselőt elítélik, akkor akár 120-130 ezer forintnak megfelelő pénzbüntetést is kaphat.

Szávay István az Origónak azt mondta, hogy semmiképpen sem fizet majd a szerb hatóságoknak,

az ügyet pedig kész elvinni a strasbourgi bíróságig is. „Nem pártirodát működtetek Zentán, hanem országgyűlési képviselőként teljesítem a feladatomat, és képviselem a határon túli magyarokat is" – fogalmazott.

Szávay István fogadóóráján vette át az idézéstForrás: Szávay István Facebook-oldala

A tárgyaláson azzal érvel majd, hogy a szerb hatóságok nem következetesek a törvény betartatásában, a horvát pártok például büntetlenül kampányolhattak a választások idején a Vajdaságban. „A jelenlegi kormányzó erő, a Szerb Haladó Párt ráadásul határon túli irodát tart fenn Bosznia-Hercegovinában, Banja Lukában" – mondta.

A politikus a magyar kormánytól is segítséget vár, szerinte ugyanis a kétoldalú kapcsolatokat is fel kell használni a helyzet tisztázására.

A politikus tárgyalása magyar nyelven zajlik majdForrás: Szávay István Facebook-oldala

„Semjén Zsolt korábban kijelentette, hogy elfogadhatatlan a magyar képviselők határon túli irodáinak bezárása, Kövér László pedig az országgyűlés megalakulásakor nemzeti parlamentről beszélt" – mondta Szávay István.

Szlovákiában is vizsgálják az irodáját

A Jobbik alelnöke egyébként Szlovákiában is nyitott egy irodát, emiatt a pozsonyi parlament törvényt is módosított. A december 15-től életbe lépő jogszabály egy hónapos türelmi idővel hatályos, és miután a dunaszerdahelyi iroda még mindig üzemel, a szlovák belügyminisztérium már küldött is egy levelet Szávay Istvánnak.

Azt azonban még nem tudni, hogy pontosan mi szerepel ebben a levélben, miután a helyi iroda címére küldték, ahol Szávay István csak a fogadóórák idején van jelen. A politikus közölte magyarországi címét a szlovák Belügyminisztériummal, jelenleg azt várja, hogy megérkezzen a levél.

Ha Szávay Istvánt Szlovákiában elítélik, akkor akár egymillió forintos bírságra is számíthat.

Semjén Zsolt: "Vagyok ennyire liberális"

Szávay István akkor járt volna el felelősen, ha megkérdezi a helyi magyar politikusokat, hogy mi használ a vajdasági magyaroknak - mondta az Origónak Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. "Ez persze csak egy ajánlás, de Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének hozzájárulása nélkül én biztosan nem nyitnék egy irodát Szerbiában" - fogalmazott.

A KDNP-s politikus ugyanakkor úgy látja,

mindenkinek alapvető emberi joga egy iroda nyitása, ahol kifejtheti saját vallási, művészeti vagy akár politikai nézeteit.

Az Európai Unióban lévő pártok is kifejtenek határon túli tevékenységet, több pártalapítvány - mint például a Konrad-Adenauer-Stiftung - Magyarországon is jelen van. "Egy szerb politikus is elmondhatná a véleményét Budapesten, vagyok ennyire liberális" - mondta.

Semjén Zsolt szerint mindenkinek joga van terjeszteni a politikai nézeteitForrás: MTI/Mohai Balázs

 

Semjén Zsolt szerint nem helytálló a szerbek érvelése, miszerint Szávay István nem képviselői, hanem párttevékenyésget fejtett ki. "Ha én Kalocsán, a volt választókerületemben fogadóórát tartok, akkor nem tudom elválasztani a képviselőségemet a párttevékenységtől, hiszen pártpolitikusként szereztem a mandátumomat is. Ha teljesen szétválasztanám, akkor az egy skizofrén helyzet lenne" - mondta.

A politikus mindenesetre úgy gondolja, hogy egyelőre nincs szükség kétoldalú egyeztetésekre Szerbia és Magyarország között, erre csak akkor kerülne sor, ha a helyi magyar vezetőktől érkezne kérés.

Úgy tudja, a szerbek egyelőre semmilyen hivatalos fórumon nem fordultak a magyar félhez. 

Az Origo megkérdezte Kövér László és a Külgazdasági- és Külügyminisztérium álláspontját is, amennyiben válaszolnak, cikkünket frissítjük.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK