Feljelentést tettek a fóti egymilliárd miatt

Bartos Sándor, Fót polgármestere azt ígérte, jövő héten kommentálja az eseményeket.
Vágólapra másolva!
Ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz a fóti önkormányzat képviselő-testülete a település és a Hungária Értékpapír között létrejött szerződés miatt. A város jelenlegi és korábbi vezetői összesen egymilliárd forintot bíztak a brókercégre, azonban a helyi képviselő-testület által létrehozott vizsgálóbizottság jelentése szerint olyan szerződést kötöttek, amely ellentétes volt a képviselő-testület felhatalmazásával, és lehetővé tette az állampapíron kívül más pénzügyi termékek vásárlását is. A feljelentést és a vizsgálóbizottság jelentését a szerdai ülésen egyhangúlag megszavazták. 
Vágólapra másolva!

„Aki felelős ennek az egymilliárd forintnak az elvesztéséért, az gondolja át a cselekedeteit" – mondta Gellai István fideszes önkormányzati képviselő a fóti képviselő-testület szerdai ülésén, ahol egyhangúlag elfogadták azt a jelentést, amely Fót és a Hungária Értékpapír között létrejött szerződést vizsgálta.

Bartos Sándor, Fót polgármestere az ÁSZ és a nyomozóhatóság vizsgálatának lezárultáig nem akar nyilatkozni Fotó: Polyák Attila - Origo

A dokumentum végső megállapításai szerint a város jelenlegi és korábbi vezetői olyan szerződést kötöttek a brókercéggel, amely lehetővé tette, hogy ne csak állampapírba fektessék a település pénzét, hanem más pénzügyi termékeket is vegyenek. A bizottság jelentése szerint ez viszont ellentétes volt a helyi képviselő-testület korábbi felhatalmazásával.

A képviselő-testület a jelentés elfogadása mellett ismeretlen tettes ellen feljelentést is tett,

mert álláspontjuk szerint felmerül a bűncselekmény elkövetésének gyanúja. A város a befektetés miatt csak futhat a pénze után, a Hungária Értékpapír csődje miatt ugyanis feltehetően csak néhány tízmilliót kapnak majd vissza a befektetett egymilliárd és a hozamként várt 84 millió forintból.

A szavazáson mindenki igennel voksolt, így Bartos Sándor, Fót jelenlegi fideszes vezetője is.

A polgármester az ülés után nem kívánt nyilatkozni, mert az ÁSZ és a nyomozóhatóság vizsgálata még folyamatban van,

de korábban azt hangsúlyozta, hogy szabályosan járt el, mert több független tanácsadó véleményét is kikérte, mielőtt rábízták a pénzt a Hungária Értékpapírra.

Már a kormányhivatalnak is gyanús lett az ügy

A most elfogadott jelentés elkészítését egyébként a Kormányhivatal is szorgalmazta. Tarnai Richárd, a Pest Megyei Kormányhivatal vezetője az Állami Számvevőszék hivatalos értesítése alapján azt javasolta a helyi képviselő-testületnek, hogy vizsgálják meg, szabályos volt-e az összesen egymilliárd forintról szóló szerződés létrejötte, valamint hogy megállapítható-e valakinek a felelőssége.

Bartos Sándor szerint ő szabályosan járt el Fotó: Polyák Attila - Origo

Az Állami Számvevőszék vizsgálata még nem zárult le, azonban

ha az eljárás során felmerül valamilyen szabálytalanság gyanúja, akkor az illetékes hivatalhoz fordulnak,

mert gyakran nincs olyan jogosítványuk, amely az eljárás lefolytatásához szükséges.

A szakértő is szabálytalanságokat talált

A jelentést egyébként a kormányhivataltól függetlenül készítette a fóti képviselő-testület, miután már korábban is felmerült a szabálytalanság gyanúja. Vizsgálatuk során független igazságügyi szakértő véleményét is kikérték, ő 73 oldalas jelentésében a következőket állapította meg:

  • A fóti városvezetés nem a költségvetési rendeletnek megfelelően fektette be a város egymilliárd forintos vagyonát.
  • A választott portfólió kifejezetten kockázatos volt, miután csak a vagyon felének befektetési módját határozták meg (állampapír), a másik felét bármilyen eszközbe befektethették.
  • A magas kockázat miatt az is előfordulhatott volna, hogy Fót úgy is elveszíti a teljes összeget, hogy nem megy csődbe a Hungária Értékpapír. Sőt a település még akár mínuszba is kerülhetett volna.
  • A szerződések megkötése után nem figyelték a portfóliókat, így amikor lejárt a szerződés, nem hosszabbították meg azt. Emiatt automatikusan határozatlan idejűvé vált, és a befektetett vagyon elveszítette hozam- és tőkevédettségét.

A fóti botrány mindenesetre a Fidesznek is kezd kellemetlenné válni, és – mint ahogyan azt az Origo megírta – már a központból is leszóltak, hogy Bartos Sándor próbáljon meg kompromisszumot kötni. Hiába azonos pártállású ugyanis a polgármester és a képviselő-testület, úgy tűnik, már nem állnak a városvezető mögött.