Önfeloszlatással lehet vége az Országos Roma Önkormányzatnak

Buri Edina; Hegedüs István
Budapest, 2016. január 27. Hegedüs István, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke és Buri Edina hivatalvezető (b), az ORÖ vitatott módon eltávolított vezetői sajtótájékoztatót tartanak a szervezet budapesti székházában 2016. január 27-én. Hegedüs István bejelentette, hogy bírósághoz fordul, mert szerinte az ORÖ közgyűlésének január 18-i rendkívüli ülésén jogtalanul vonták meg a bizalmat tőle és az önkormányzat hivatalvezetőjétől. MTI Fotó: Marjai János
Vágólapra másolva!
Még szerdán bírósághoz fordul az Országos Roma Önkormányzat elnöke, akitől múlt héten megvonta bizalmát a testület tagjainak többsége. Hegedüs István azt is közölte: harminc napon belül megtartják a testület következő ülését, és elképzelhető, hogy akkor kezdeményezni fogja a roma önkormányzat önfeloszlatását.
Vágólapra másolva!

Hegedüs István szerint nagyon aggályos volt a január 18-ai rendezvény lebonyolítása. Azon sem ő, sem az ORÖ - ott felmentett - hivatalvezetője nem vett részt, azt sem tudni, ki volt jelen, és voltak-e olyanok a teremben, akiknek ehhez nem volt joguk.

Az elnök szerint a nemzetiségi törvény, valamint az ORÖ szervezeti és működési szabályzata szerint az elnök feladata a közgyűlés összehívása és vezetése, megjegyezte: ő

senkinek nem adott felhatalmazást az ülés vezetésére.

Egyébként is életszerűtlennek nevezte, hogy négy helyettese közül éppen azt bízza meg ezzel, akit másik frakció, nem a Lungo Drom delegált a tisztségre.

Buri Edina hivatalvezető és Hegedüs István elnöke. Mindkettejüket leváltották, január 18-án, de az elnök leváltása nem volt szabályos Forrás: MTI/Marjai János

Hegedüs István szerint a január 18-ai ülésről a kormányhivatal döntése gyorsan megszületett, de abban "nagyon sok a törvénytelenség", és egy - a sajtótájékoztatón lejátszott - hangfelvételre hivatkozva arról beszélt: azért vesztette el a testületben a többség támogatását, mert pénzt ajánlottak azoknak, akik hátat fordítottak neki.

Hegedüs István azt is közölte: harminc napon belül megtartják a testület következő ülését, és elképzelhető, hogy akkor

kezdeményezni fogja az ORÖ önfeloszlatását.

"Én sosem voltam megélhetési politikus, nem a pénzért vállaltam ezt a feladatot" - hangsúlyozta.

Buri Edina, az ORÖ múlt hétfői ülésen felmentett hivatalvezetője jelezte: az ülés szabálytalan megtartására hivatkozva kérik az ott hozott döntések megsemmisítését, ő pedig munkaügyi bírósághoz is fordul, mert nem indokolták felmentését.

A fővárosi kormányhivatal keddi tájékoztatása szerint amíg bíróság nem szünteti meg tisztségét, Hegedüs István látja el az ORÖ elnöki feladatait. A kormányhivatal az ORÖ január 18-án megtartott közgyűlési üléséről beérkezett jegyzőkönyv alapján törvényességi felügyeleti eljárást folytatott le, és ennek eredményeként megállapította, hogy a közgyűlés megtartásával, illetve levezetésével szemben jogi kifogás nem emelhető. Az ülésen hozott határozatok nagy részével kapcsolatban azonban a hivatal törvényességi kifogást emelt, és törvényességi felügyeleti intézkedés keretében felhívást intézett a közgyűléshez.