Vádemelést javasolnak Ahmed H. ellen

Ahmed H. Röszke Horgos
Vágólapra másolva!
Vádemelést javasol a rendőrség az ellen a terrorcselekménnyel és határzár tiltott átlépésével meggyanúsított szír férfi ellen, aki a tavaly őszi röszkei zavargásban is részt vett.
Vágólapra másolva!

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda - fogva tartása mellett - állami szerv kényszerítésével elkövetett terrorcselekmény bűntett, valamint tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett határzár tiltott átlépése bűntett elkövetésének gyanújával folytatott nyomozást Ahmed H., 40 éves szír állampolgárságú férfi ellen. Az eljárást befejezték, az iratokat vádemelési javaslattal átadták a Szegedi Járási Ügyészségnek - közölte az ORFK.

Ahmed H. Röszkén Forrás: police.hu

Tavaly szeptember 23-án migránsok egy csoportja bedöntötte a kaput a röszkei közúti határátkelőnél, és megpróbált bejutni Magyarországra. A kövekkel, fadarabokkal, palackokkal dobáló embereket a rendőrség könnygáz és vízágyú alkalmazásával visszaszorította, és visszaállította a kerítést.

Beszédeket tartott

Akkor a rendőrség azt közölte: a szír férfi a gyanú szerint a röszkei átkelőnél beszédeket tartott, megpróbálva irányítani a rendőrökkel szemben fenyegetően fellépő migránsokat. Miután a tömegzavargás résztvevői kidöntötték az átkelő kapuját, a szíriai férfi magyar területre lépett, és folytatta az erőszakosan fellépő tömeg irányítását, végül visszatért Szerbiába. A Cipruson élő, ott munkavállalási engedéllyel rendelkező férfit a Terrorelhárítási Központ fogta el. A Szegedi Járásbíróság elrendelte előzetes letartóztatását.

Fundamentalista

Az ORFK korábban azt is közölte, hogy nemzetközi rendvédelmi együttműködésből származó információk szerint Ahmed H. a Szövetség a hit terjesztésére elnevezésű iszlám fundamentalista mozgalom tagja. Terrorszervezetek ezt a mozgalmat fedőszervezetként is felhasználják radikálisok célországokba juttatásához - írták.