Amennyiben a gazdasági növekedés tovább folytatódik, 2018-ig akár 150 ezer ember is távozhat a közigazgatásból - mondta  Csepreghy Nándor miniszterhelyettes.

Jóval nagyobb, akár 100-150 ezres leépítést is végrehajthat a kormány a közigazgatásban, amennyiben annak meglesznek a feltételei - mondta Csepreghy Nándor miniszterhelyettes az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. 

A bürokráciacsökkentés jegyében 2018-ig tervezi a leépítést a kormányFotó: Szabó Gábor - Origo

A miniszterhelyettes azt mondta, amennyiben a gazdasági növekedés folytatódik, a kormány 2018-ig jóval nagyobb leépítést is végrehajthat a közigazgatásban.

Csepreghy Nándor hozzátette: a százezres leépítés nem azt jelenti, hogy az érintett emberek mind elveszítik a munkájukat. Ezt azzal magyarázta, hogy évente több tízezren mennek nyugdíjba a közigazgatásból, akiknek a helyét nem kell betölteni, valamint az állam által finanszírozott átképzéseknek, és a létrejövő új piaci munkahelyek által sem lesznek az elküldött emberek munkanélküleik, ennek nagyságrendjéről azonban nem beszélt.

Lázár János Miniszterelenökséget vezető miniszter a január 21-i Kormányinfón beszélt a bürokráciacsökkentésről. Azt mondta, ennek a jegyében a kormány több mint 70 állami, országos háttérintézmény, költségvetési szerv átszervezését, illetve megszüntetését tervezi. 

A Policy Agenda idevágó elemzése szerint, ha a jelenlegi szerkezetben hajtanák végre az állami bürokráciacsökkentést, az 25-30 ezer embert érinthet. Azonban sem az önkormányzati szektorban dolgozóknál, sem a központi költségvetésnél, sem az egészségügy területén, sem a rendvédelmi dolgozóknál nem tud a kormány végrehajtani jelentős létszámú leépítést. Szerintük ennek az az oka, hogy ez túl nagy politikai kockázattal járna, és érzékenyen hatna a kormánypártok támogatottságára is.