Földvita: az LMP-s politikus beperli a Fideszt

2016.01.29. 16:06

Beperli a Fideszt Sallai R. Benedek, miután a földpályázatokat bíráló LMP-s politikusnak a kormánypárt azzal vágott vissza, hogy ő maga is több ezer hektár földhöz jutott, ám ez Sallai szerint nem igaz. A Fidesz által emlegetett másik sikeres földlicitáló, a Gyurcsány-kormány volt államtitkára az Origónak azt mondta, ugyanolyan feltételekkel licitáltak és nyertek, mint bárki más.

Pert indít a Fidesz ellen Sallai R. Benedek, mert a kormánypárti sajtóközleménnyel ellentétben nem szerzett a törvényeket megkerülve több ezer hektár földet, sőt állítása szerint semennyire nem pályázott, így egy négyzetmétert sem nyerhetett - mondta az LMP agrárpolitikusa az Origo kérdésére.

Se 3 ezer se 3 millió

Az LMP szakpolitikusa, Sallai R. Benedek pénteken éppen arról tartott sajtótájékoztatót, hogy a kormány saját tagjainak és a nagybirtokosoknak juttatta az árverésre bocsátott termőföldek nagy részét. Reagálásában a Fidesz-frakció sajtóosztálya azzal vágott vissza, hogy "az ellenzéki politikusok maguk is bevásárolnak földekből".

Az LMP-s politikus szerint a földárveréseken sokat nyertek a kormánypártiakFotó: Polyák Attila - Origo

Ezt pedig azzal támasztották alá, hogy "Sallai R. Benedek a törvényeket megkerülve egy egész céghálózaton keresztül több mint 3000 ezer hektár földhöz jutott. Gyurcsány volt államtitkára, Forgács Barna szocialista politikus és családja több mint félmilliárdért vett több száz hektár földet, amibe még a kilencven év körüli édesanyját is belerángatta, hogy le legyen papírozva."

Kevesebb mint 157

Az Origo kérdésére Sallai R. Benedek közölte: 60 hektár földnek ő, további 60 hektárnak a felesége a tulajdonosa, továbbá bérelnek is valamennyit - ő 5,6 hektárt, míg a felesége 30-at -, ami összesen nincs 157 hektár, nemhogy 3 ezer, főleg nem 3 millió, ahogy a Fidesz-frakció közleményében szerepelt. (Ennyi földet összesen nem bocsátottak árverésre, a Fidesz utóbb javított 3000-re.)

Az LMP-s Sallai R. Benedek beperli a FidesztForrás: Origo

Az LMP szakpolitikusa szerint a 3 ezer hektáros szám úgy jöhetett ki, hogy a Fidesznél összeadták a 2011–2014 között - amikor még nem volt politikus, csak gazdálkodó - az általa, a felesége és a korábbi munkahelye - egy természetvédelmi egyesület, amelyben van némi tulajdonrésze is - által összesen megpályázott földeket. Egyszer sem nyertünk - tette hozzá.

Egyenlő feltételekkel

Az Origo megtalálta a Fidesz-közleményben említett másik szereplőt is: Dr. Forgács Barnabás a Gyurcsány-kormány agrártárcájánál dolgozott szakállamtitkárként. Ő kérdésünkre azt mondta, a családja évtizedek óta foglalkozik mezőgazdasággal, így ő és a családtagjai valóban sikerrel licitáltak összesen 760 hektárnyi állami földre.

"Piaci áron vagy afölött tettünk ajánlatot, de még nem vásároltuk meg a földeket" - mondta Forgács, aki azt is elárulta, hogy nagyságrendileg stimmel a Fidesz közleményében említett félmilliárd forintos vételár, aminek kifizetéséhez igénybe kívánják majd venni a kedvezményes hitelt. "Ugyanúgy, ugyanolyan feltételekkel indultunk, mint bárki más, minden jogszabályt betartva" - mondta Forgács.

Az LMP szerint 40 ezer hektár föld kerülhetett közvetlenül "haverokhoz"Forrás: MTI/Oláh Tibor
Haverokhoz került a java

Sallai R. Benedek a sajtótájékoztatóján ismertette azokat az adatokat, amelyekhez 130 ezer hektárnyi termőföld új tulajdonosi körének áttekintése után jutott. Állítása szerint mintegy 40 ezer hektárnyi terület került "fideszes haverokhoz", miniszterekhez, államtitkárokhoz köthető emberekhez, az árverések jelentős részében úgy, hogy a területeket ellenfél hiányában kikiáltási áron vitték el. További 30 százaléknyi területet szereztek meg több ezer hektárnyi földön gazdálkodó cégek tulajdonosai, vagyis szerinte olyanok, akik nem voltak rászorulva újabb földekre. További 13 ezer hektárnyi föld került külföldi, uniós állampolgárok kezébe - mondta.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK