G. Fodor Gábor: Az ügyet lezártam

G. Fodor Gábor
Budapest, 2014. október 6. G. Fodor Gábor, az alapítvány stratégiai igazgatója a Századvég Alapítvány Nemzeti Érdek című folyóirata Budapest különszámának bemutatóján a budapesti Design Terminálban 2014. október 6-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Nem akarta megindokolni G. Fodor Gábor, a 888.hu főszerkesztője, valamint a Századvég stratégiai igazgatója, hogy néhány nap hallgatás után miért kért bocsánatot Rába Tímeától, Tóbiás József feleségétől és családjától. Ennek megfelelően azt sem tudni, hogy külső nyomásra döntött-e így, vagy esetleg valóban ízléstelennek találta utólag a cikket. Az viszont biztos, hogy vezető fideszes politikusok – mások mellett Gulyás Gergely és Rétvári Bence – is elhatárolódtak tőle.
Vágólapra másolva!

"A nyilatkozatommal lezártam az ügyet, nem szeretnék ezzel kapcsolatban többet mondani" – mondta az Origónak G. Fodor Gábor. A kormánypárti 888.hu főszerkesztője ennek megfelelően azt sem árulta el, hogy miért döntött a bocsánatkérés mellett néhány nappal azután, hogy megjelentették a Tóbiás József szocialista pártelnök feleségéről szóló cikket.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az Origo megkereste Keresztesi Pétert, a portált kiadó Modern Média Group Zrt. vezérigazgatóját is, aki egyben a Századvég kommunikációs igazgatója, azonban ő sem akart nyilatkozni.

– mondta.

G. Fodor Gábor csütörtökön azt írta: hibát követett el, mert megengedte, hogy a politikai viták hevében megsértsenek egy embert és a családját. „Túlmentünk egy határon. Ezért elnézést kérek. Tanultam belőle.

A Rába Tímeáról szóló cikk még hétvégén jelent meg, és szinte azonnal megjelentek az elítélő nyilatkozatok. Gulyás Gergely fideszes politikus például úgy fogalmazott: „a mi szemünkben nem terméknek minősülő polgári értékek jegyében jelentsük ki nyugodtan, hogy jó ízlésű embernek a 888.hu-hoz semmi köze nem lehet. Teljes szolidaritásom az MSZP elnökének családjáé”.

Rétvári Bence kereszténydemokrata képviselő pedig egyenesen hányingerkeltőnek nevezte a cikket.

Azt ugyanakkor nem tudni, hogy

politikai nyomásra vagy saját elhatározásból döntött a bocsánatkérés mellett G. Fodor Gábor.

Az biztos, hogy a 888.hu szellemisége mindenkit meglepett, aki ismerte a Századvég stratégiai igazgatóját, hiszen a többség kifejezetten tehetséges politológusnak tartotta.

Az Origo információi szerint

a bocsánatkérés ellenére az ELTE lefolytatja az etikai vizsgálatot a jelenleg fizetés nélküli szabadságon lévő oktatója ellen.

Az egyetem szabályzata szerint az etikai bizottság 15 napon belül megtartja az ülését, majd onnantól számítva 30 napon belül meghallgatja G. Fodor Gábort is. A döntés meghozatalára ezt követően további 30 napja lesz az etikai bizottságnak.

Beszippantotta a hatalom

„Őszintének érzem G. Fodor Gábor bocsánatkérését, valószínűleg érzi, hogy mindennek van határa, ismerősei pedig százszor is elmondhatták neki, hogy ezt nem kellett volna” – mondta az Origónak Szentpéteri Nagy Richárd, a Méltányosság Politikaelemző Központ főmunkatársa. Szerinte

innen már nagyon nehéz lesz visszatérni,

korábban ugyanis az is felháborodást váltott ki, hogy politikai terméknek nevezte a polgárság eszméjét. „Pedig igaza volt, Horn Gyula az 1990-es években felmérést is készített arról, hogy melyik a legkevésbé elutasított szó, akkor az európai nyert, de a polgár lett a második” – fogalmazott.

G. Fodor Gábor lehetséges jövőjével kapcsolatban Szentpéteri Nagy Richárd azt mondta, hogy a hatalom működési logikája sokat segíthet a visszatérésben.

Ha Orbán Viktort szidta volna, akkor teljesen reménytelenné vált volna a helyzete" – mondta.

Egyébként Szentpéteri Nagy Richárd szintén úgy véli, hogy G. Fodor Gábor zseniális kutató, kiválóan beszél, és általában mindenkit lehengerelt a konferenciákon.

Az is igaz azonban – tette hozzá – hogy feltétlen csodálattal viszonyul a miniszterelnökhöz. A Méltányosság Politikaelemző Központ főmunkatársa szerint ez nem egyedülálló a politikával foglalkozóknál,

gyakran előfordul ugyanis, hogy valaki meghajol a politikai nagyság vagy karizma láttán.

Gyakori jelenség az is, hogy a kutatók azt érzik, hogy nagyszerű tanulmányokat írnak, de senki sem olvassa őket, ezért váltanak – mondta.