"Egy büntetőügyben a bíróság csak és kizárólag azoknak a büntetőjogi felelősségéről dönthet, akikkel szemben az ügyész vádat emel” - ezt mondta a Veszprémi Törvényszék Büntető Kollégiumának vezetője pénteken egy sajtótájékoztatón az előző napi vörösiszap-ítéletről. 

Nyilatkozatháború robbant ki

A Veszprémi Törvényszék csütörtökön minden vádlottat felmentett, akiket az ügyészség az ipari katasztrófa okozásával vádolt.

A tározóból kiömlött vörösiszap 10 ember halálát okoztaForrás: MTI/Mohai Balázs

Az ügyészség is kommentálta a tegnapi ítéletet. A Veszprémi Törvényszék Büntető Kollégiumának vezetője azt mondta, hogy tiszteletben tartják a bíróság döntését, de

megtámadják azt, és fellebbezést nyújtanak be.

Fejes Péter, a vádat képviselő ügyész szerint üzemeltetési és belső ellenőrzési hiányosságok miatt a vádlottakat felelősség terheli. Azt mondta, hogy a csütörtökön felmentett vádlottak felelősséggel tartoznak a katasztrófa bekövetkezése utáni magatartásukért is, hiszen nem értesítették haladéktalanul a hatóságokat és az önkormányzatokat.

Az elsődleges felelősség az üzemeltetőt terheli - mondta.

A tervezőt nem vádolták

Az ügyész arról is beszélt, hogy bár a katasztrófa által érintett 10-es számú kazetta esetében kivitelezési, üzemeltetési, tervezési hiányosságok is voltak, az ügyészség ezt személyre szabottan, kétséget kizáróan nem tudja bizonyítani, ezért nem emelt vádat.

A bíró szerint viszont az ítélet indoklásából egyértelműen kiderül, hogy ha vádoltak volna valakit a katasztrófát előidéző 10-es iszaptároló medence (úgynevezett „kazetta”) tervezői, építői közül,

azt az embert akár meg is lehetett volna büntetni.

„A büntetőügyben büntetőjogi felelősség személyre bontva felmerült. Az alapos szakértői bizonyítás eredményeként a katasztrófa okaként altalaj eredetű stabilitásvesztést határoztak meg, amelynek következtében a töltés tönkrement. Ennek okai pedig a bíróság szerint egyértelműen a 10-es kazetta tervezése, kivitelezése körében felmerült hibák, mulasztások voltak” - jelentette ki a kollégiumvezető.

Az ajkai kilences számú vörösiszap-tározót megerősítették a katasztrófa utánForrás: Origo

A bíró szerint az a tizenöt ember, akit az ügyészség megvádolt, nem tehető felelőssé a katasztrófa előidézéséért, a következmények elhárításáért vagy az elhárítás akadályozásáért.

A csütörtöki ítélet nem szólt másról, csak erről - mondta Varga Gábor.

Az ügyész ezzel szemben azt mondta, hogy a vádlottak felelőssé tehetők azért is, mert nem avatkoztak be a katasztrófához vezető folyamatba, és

nem akadályozták meg annak bekövetkeztét.

Fejes Péter közölte, szerintük a törvényszék a közveszély kialakulásának napját tévesen határozta meg. Az ügyészség szerint a veszélyes állapot nem 1998. december 23-tól állt fenn. Ez a tény másodfokon lehetővé teszi a vádlottak felelősségre vonását - mondta az ügyész.

Folytatódik az ügy

A tárgyalás a Győri Ítélőtáblán folytatódik. Fejes Péter ügyész jelezte, ha ott az elsőfokútól eltérő ítélet születik, akkor lehetőség nyílik a harmadfokú eljárásra, ez esetben a Kúria mondana ítéletet.

A Győri Ítélőtáblán folytatódik a vörösiszapperForrás: MTI/Mohai Balázs

A Veszprémi Törvényszék csütörtökön első fokon felmentette a vádlottakat a halált okozó gondatlan közveszélyokozás vétsége, a gondatlanságból elkövetett környezet- és természetkárosítás, továbbá a hulladékgazdálkodás rendjének megsértésének vádja alól is.

A Magyar Alumíniumtermelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház lakhatatlanná vált. Az ügyben 15 ember - a cég vezetői és több alkalmazottja - ellen emeltek vádat, valamint több polgári per is indult.