Feljött az MSZP a Jobbik mellé

Vágólapra másolva!
A Fidesz több hónapnyi növekedés után megtorpant, majd egy százalékpontnyit vesztett támogatóiból. 2016 elején a Jobbik-szavazók számának csökkenése tovább folytatódik, és mivel az MSZP némileg növelni tudta szavazóinak számát, ezért a két párt 11-11 százaléknyi támogatóval fej fej mellé került - írja elemzésében a Publicus Intézet.
Vágólapra másolva!

A Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából, január 12. és 15. között, 1000 fő megkérdezésével készített reprezentatív közvélemény-kutatásban vizsgálta a pártok támogatottságát.

Erősödött az MSZP

A felmérés szerint a Fidesz támogatóinak száma egy közel féléves növekedés után a múlt hónapban megállt, majd erre a hónapra egy százalékpontot csökkenve 24 százalék. Az MSZP szavazóinak aránya egy százalékpontot növekedve, 11 százalék, míg a Jobbik támogatóinak aránya a múlt havi megtorpanás után most újabb egy százalékpontot csökkent, így 11 százalék. Mivel a Jobbik támogatói továbbra is a legkevésbé aktívak, a biztos szavazók körében az MSZP - hibahatáron belül ugyan, de - visszaszerezte a vezető pozíciót az ellenzéki pártok körében.

A többi párt helyzete nem változott

A többi párt megítélése érdemben nem változott. Az LMP továbbra is 3 százalékon áll, érdemi változás a választások óta ebben nem volt. A DK megtartotta a múlt hónapban szerzett szavazóit, és továbbra is 4 százalék támogatja. Az Együtt hosszú idő óta először érte el az 1 százalékot, viszont a PM-nek és a MLP-nek ez ebben a hónapban sem sikerült.

Sok a bizonytalan

A tavaly év végi megtorpanás után az év elején némileg megmozdultak a szavazók, és apró mozgás megfigyelhető a pártok támogatottságában, bár a bizonytalanok aránya már harmadik hónapja változatlanul 44 százalék.

Mások is mértek

A Nézőpont Intézet szerdán kiadott felmérése a Fidesz és az MSZP erősödését mutatja, annyira, hogy mérési eredményeik alapján az MSZP kicsivel megelőzte a Jobbikot. A Tárki szintén a héten publikált kutatási adatokat. Felmérésük szerint növelte előnyét a Fidesz, ugyanakkor csökkent a Jobbik és az MSZP támogatottsága is, sőt a Jobbiknak közel kétszer akkora támogatást mértek, mint az MSZP-nek.