A tiszafából, illetve annak gyümölcséből készült teafőzet fogyasztása veszélyes, mely esetenként végzetes kimenetelű is lehet – reagált egy az interneten megjelent, a köhögés csillapítására ajánlott főzet receptjével kapcsolatban az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet.

A közönséges tiszafa vagy tiszafenyő, a magköpeny kivételével, mérgező növény, felhasználása semmilyen formában, teaként sem javasolt, veszélyes - írta közleményében az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet.

Mérgező növény, felhasználása semmilyen formában, teaként sem javasoltForrás: Wikipedia/Didier Descouens

Az intézet arra hívja fel a figyelmet, hogy az ilyen tea fogyasztása után mérgezéses tünetek, izgatottság, hányás, hasmenés jelentkezhetnek. Az idegrendszeri tünetek izomrángásokban, görcsökben, nehézlégzésben nyilvánulnak meg. Keringési és légzési zavarok is kialakulhatnak, melyek eszméletvesztéshez, és végül szívelégtelenséghez, súlyosabb esetben halálhoz vezethetnek. 

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet arra kéri a lakosságot, körültekintően járjon el az interneten keringő receptúrákkal kapcsolatosan. Kérik, hogy a laikusok által közreadott gyógyhatásúnak vélt szereket, főzeteket mindig fenntartással kezeljék, forduljanak háziorvosukhoz, illetve érdeklődjenek a gyógyszerészeknél.