Darák Péter, a Kúria elnöke és a Magyar Bírói Egyesület is visszautasítja a kormánypárti kritikát. A Magyar Bírói Egyesület arra szólította fel a törvényhozás, a végrehajtó hatalom és a közélet szereplőit, hogy tartózkodjanak a bíróságok és a felsőbb bírósági döntések befolyásolására alkalmas nyilatkozatoktól.

Az ítélkezés külső befolyásolása veszélyezteti a jogállamiságot, a bíráknak szabadon és részrehajlásmentesen kell dönteniük, elszámoltatásuk folyamatban lévő ügyekben az alaptörvény szellemével ellentétes – figyelmeztet Darák Péter, a Kúria elnöke. 

Darák Péter a közleményében kitér arra, hogy a közelmúltban egyes bírói döntésekkel szemben közszereplők és a nyilvánosság részéről erős kritika fogalmazódott meg,  mert a döntés nem találkozott a társadalom igazságérzetével, ezért látta szükségesnek a közlemény kiadását. Hozzáfűzi: más, bíróság előtt folyamatban lévő ügyről nem beszélhet, hiszen azok jogorvoslati eljárásban még a Kúria elé kerülhetnek. 

Az ítélkezés külső befolyásolása veszélyezteti a jogállamiságot - írta Darák Péter, a Kúria elnökeOrigo

A Magyar Bírói Egyesület szintén közleményben szólította fel a törvényhozás, a végrehajtó hatalom és a közélet szereplőit, hogy tartózkodjanak a bíróságok és felsőbb bírósági döntések befolyásolására alkalmas nyilatkozatoktól. 

Az érdekképviseleti szervezet emlékeztetett, hogy a bírósági ítéletek megalapozottságáról, jogszerűségéről a felsőbb bíróság dönthet, az esetleges felülvizsgálati kérelem elbírálására pedig a Kúria jogosult. Emiatt a szervezet tiszteletben tartja a kritizált bírósági döntéseket, és tartózkodik attól, hogy véleményt nyilvánítson az eljárásokról a jogerős befejezésükig. 

A bíróságok ítélkezési munkájáról alkotott vélemény csak akkor felel meg a hatalommegosztás és a bírói függetlenség alaptörvényi követelményének, ha tényszerű, tárgyilagos és szakszerű – írták.
Az egyesület – feltehetően Németh Szilárd fideszes országgyűlési képviselőre utalva – azt írta, hogy a  kormánypárti politikus nyilatkozata nélkülözi ezeket a kritériumokat. 

Németh Szilárd fideszes országgyűlési képviselő vasárnap sajtótájékoztatón jelentette be, hogy „az emberek többségét joggal felháborító ítéletek” miatt a Fidesz vitát kezdeményez az Országgyűlés igazságügyi bizottságában az igazságszolgáltatásról. A fideszes politikus többek között a tíz halálos áldozattal járó vörösiszap-katasztrófa ügyében hozott felmentést és Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes enyhének tartott büntetését említette.