Öt év után mondta ki a strasbourgi bíróság, hogy mégsem felelősek a magyar online lapok a cikkeik alatt megjelenő sértő kommentekért. A döntés változást hozhat a magyar sajtóban. 

Nem tehetők felelőssé az online lapok a cikkeik alatt megjelenő hozzászólásokért – mondta ki a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága. A testülethez az Index kiadója fordult, miután 2010-ben több magyar bíróság is az online lapokat marasztalta el a moderálatlan hozzászólásokért. A strasbourgi bíróság most azt mondta ki, hogy ezek a döntések sértették az alapjogokat.

Az Emberi Jogok Európai BíróságaForrás: MTI/EPA/Patrick Seeger

Szerkesztett tartalmak

A magyarországi perek öt évvel ezelőtt kezdődtek. Akkor két honlap közös tulajdonosa sérelmezte, hogy a róluk szóló cikkek alatt gyalázkodó kommentek jelentek meg. A cikkek alól hiába távolították el a sértő hozzászólásokat, az elsőfokú ítélet szerint megsértették a felperes jó hírnévhez fűződő jogát, mert azok ugyanolyanok, mint a leközölt olvasói levelek: szerkesztett tartalomnak minősülnek, amiért a kiadók felelősséggel tartoznak. Ezt helybenhagyta a másodfokú bíróság, majd a Kúria is, végül az Alkotmánybíróság is úgy döntött, hogy a jogerős ítélet összhangban volt az alaptörvény rendelkezéseivel.

Változhat a sajtó

Ezzel szemben úgy döntött most a strasbourgi bíróság, hogy a kiadókat csak akkor lehetett volna elítélni, ha nem távolították volna el a sértő kommenteket a cikkek alól.

A határozat változást hozhat a magyar médiapiacon, mivel sok online lap a magyar bíróságok ítéletei miatt megszüntette a kommentelési lehetőséget az oldalán.