Feljelentik a félmilliárdos kamarai honlapot

NAK kamarai honlap
Vágólapra másolva!
Feljelentést tesz a Demokratikus Koalíció a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara új honlapja miatt, mert úgy ítélik meg, hogy az informatikai fejlesztés 471 millió forintos ára - amire uniós támogatást is költöttek - tízszeresen is túl lehet árazva. A kamara szerint ez volt a legolcsóbb ajánlat.
Vágólapra másolva!

A Demokratikus Koalíció (DK) feljelentést tesz a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara félmilliárdos honlapfejlesztése miatt. A DK választ vár Győrffy Balázs fideszes képviselőtől, a kamara elnökétől arra is: kinek a bankszámláján landolt a félmilliárd forint?

471 millióba került a fejlesztés

A kötelezően kamarai tagok alig 7 százalékának részvételével "megválasztott", a DK szerint fideszes fiókintézet, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 471 millió forintot költött egy olyan honlap fejlesztésre, amely egy ingyenesen használható rendszerben készült - indokolta a feljelentést a Gyurcsány-párt.

A kamarai honlapon karakterkódolási hibák is voltak Forrás: Origo

Arról korábban a Hír TV is beszámolt, hogy szakértők szerint egy ilyen honlap testreszabása 1-2 millió forintba, legfeljebb 10-20 millió forintba kerülne. Tény ugyanakkor, hogy a beruházásnak csak egy rtésze volt a honlap fejlesztése - amin a Hír TV felvétele szerint karakterkódolási hibák is voltak -,

további összeget költöttek a rendszer üzemeltetéséhez szükséges berendezésekre is.

Ez volt a legolcsóbb megoldás

Az agrárkamara a múlt héten a Hír TV-nek nem nyilatkozott arról, hogy mire költötték pontosan a pénzt, amelynek egy része uniós támogatás volt.

Szerintük a munkát a közbeszerzési eljárás keretében kiválasztott legalacsonyabb árat ajánló cég végezte el.

Mindezt a DK úgy kommentálta: úgy tűnik, hogy "a Fidesz közelében nem csak az állami termőföldek, hanem az állami pénzek is egyre könnyebben tűnnek el". Azt írták, "nem véletlenül titkolózik most az agárkamara (...) hiszen egyértelmű, hogy a honlap minimum tízszeresen lett túlárazva."

Hardver és szoftverlicencek

A Dk lépését követően a NAK közleményt adott ki, ebben azt írják

a projekt költségei főként hardverbeszerzésből és szoftverlicencek vásárlásából álltak,

kisebb részét pedig a bevezetéshez szükséges egyedi szoftverfejlesztések adták.