ÁVH-s apát vizionált Bencsik András a PSZ elnökének

Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke a minisztérium és a pedagógus szakszervezetek egyeztető tárgyalását követő sajtótájékoztatón
Budapest, 2012. december 11. Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke a minisztérium és a pedagógus szakszervezetek egyeztető tárgyalását követő sajtótájékoztatón az Emberi Erőforrások Minisztériumában 2012. december 11-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Durván megtámadta Bencsik András a Pedagógusok Szakszervezetének elnökét, aki a nap folyamán Miskolcon szólal fel a Hermann Ottó Gimnázium tanárainak tüntetésén. Azt írta a Facebook-oldalán, hogy Galló Istvánné Péter Gábor rettegett ÁVH-vezér lánya volna. Az elnök asszony az Origón cáfolja a Demokrata főszerkesztőjét. Bencsik András később beismerte, hogy tévedett és bocsánatot kért.
Vágólapra másolva!

Galló Istvánné, leánykori nevén Péter Piroska édesapja Péter Ferenc, a Gödöllői Agráregyetem professzora volt, édesanyját pedig Kovács Ilonának hívták. Gallóné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke ezt az Origo kérdésére mondta el, cáfolva Bencsik András állítását, aki mai Facebook-posztjában Péter Gábor, az ÁVH egykori vezetője lányának nevezte a pedagógust.

az ÁVO, majd az ÁVH vezetője 1945 és 1952 között” – ezt írta a Facebook-oldalán Bencsik András, a békemenetek egyik szervezője, a Magyar Demokrata főszerkesztője.

Ez a poszt volt látható Bencsik András Facebook-oldalán Forrás: MNO.hu

Ez nem jött be

Bocsánatot kért a tévedésért Bencsik András, amit szintén a Facebookon osztott meg:

Ma délután Facebook-oldalamon megosztottam egy bejegyzést Galló Istvánnéról, a Pedagógusok Szakszervezete elnökéről....

Közzétette: Bencsik András2016. február 3.

Az évszám sem stimmel

Az állítást egyes kommentelők is megkérdőjelezték, egyikük felhívta rá a figyelmet, hogy nehezen lehet Gallóné apja Péter Gábor. A pedagógus ugyanis 1953. november 27-én született – Péter Gábor akkor már csaknem egy éve, 1953. január 3-a óta börtönben ült, szigorú őrizet alatt, május 25-ig éjjel-nappal bilincsben tartották. Ráadásul akkor a feleségét is letartóztatták. A poszt egyébként néhány perce eltűnt Bencsik András oldaláról, az MNO cikkében viszont megtekinthető.

Bencsik András írásának az előzménye az lehet, hogy

a PSZ a közelmúltban csatlakozott a Hermann Ottó Gimnáziumból kiindult tanári tiltakozáshullámhoz.

A szakszervezet decemberben küldte el az oktatási reformról szóló javaslatait a kormánynak, majd tárgyalásokat kezdeményezett. Galló Istvánné ma felszólal a Hermann Ottó Gimnázium tanárainak miskolci tüntetésén.

Bencsik András egyébként

1990 előtt az akkor az MSZMP központi lapjaként működő Népszabadság újságírója volt.

Később sokan kritizálták a lap 1986. október 17-i számába írt „Érzelmi kötődés” című cikke miatt, amelyben a Magyar–Szovjet Baráti Társaságról és a magyar fiatalok szovjetbarát ideológiai nevelésének fontosságáról ír.