Miskolcon szakadó esőben egy-kétezer ember gyűlt össze a Herman Ottó Gimnázium elé meghirdetett demonstráción. Országszerte több helyen, Békéscsabán, Budaörsön, Győrött, Hajdúszoboszlón, Pécsen, Sopronban, Szegeden, Szombathelyen és Veszprémben is szerveztek szolidaritási demonstrációt. Budapesten is több százan tüntettek a Szabadság téren. A tanárok többek között szabad tankönyvválasztást és a pedagógus-életpályamodell módosítását követelik. Cikkünk folyamatosan frissül!

Miskolcon, Budapesten és a többi helyszínen is véget értek a tüntetések. Miskolcon egy-két ezren gyültek össze a Herman Ottó Gimnázium előtt, majd a tiltakozók szakadó esőben előbb a Városház térre, majd a Hősök terére vonultak. Budapesten a Szabadság térre szerveztek szolidaritási tüntetés, itt néhány százan voltak.

A felszólalók azt mondták, addig nem hagyják abba a tiltakozást, amíg nem tapasztalnak érdemi változásokat. Február 13-án a Parlament előtt fognak tüntetni az egészségügyi dolgozókkal együtt. 

Nem áll meg a tiltakozás

Munkatársunk szerint Miskolcon 

a tömegben sok gimnazista is van. 

A szervezők azt kérték, legyen békés a menetFotó: M.Schmidt János – Origo

A szervezők korábban arra kérték a tiltakozókat, hogy tartsák be a közlekedési szabályokat, és lehetőség szerint maradjanak a járdán, és a menet legyen békés.

- A pedagógustársadalom nagyobb felelősséget érez a gyerekek jövője iránt, mint azok, akik ezt az országot irányítják – mondta Galló Istvánné a miskolci Hősök terén összegyűlt tömegnek. A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerint azonban  ez a tiltakozás nem állhat meg itt,  hanem február 13-án a Parlament előtt kell kiteljesednie. 

„Ez nem pártpolitikai ügy”

Nevelni a szülő és a pedagógus dolga. A politika fel sem fogja, milyen jelentéktelen ehhez képest”  – mondta az egyik miskolci szülő az összegyűlt tiltakozóknak. A paprikás hangulatú beszédben az apuka azt is hozzátette: hogyan merik a hitvány politikusok a tanárok fölé helyezni magukat?  

- Akkora a baj a közoktatásban, hogy az már letépte a tanárok kezéről a közöny bilincsét – mondta a szülő, aki szerint bárki, aki azt állítja, hogy ez pártpolitikai ügy, az hazudik. 

Búvópatakból hömpölygő áradat

Pilz Olivér, a Miskolci Hermann Ottó Gimnázium matematika-fizika-bioógia tanára a színpadon fiktív diákként osztályozta le az Emberri Erőforrások Minisztréiumát. Az EMMI elégtelent kapott szervezésből, üzemeltetésből, empátiából és szakmaiságból is. 

- Olyan lesz a jövő, amilyen a jelen iskolája - idézte Szentgyörgyi Alberttől a Hermann egyik felszólaló diákja, aki szerint ők nem csak a történelemkönyvekből tanulunk a demokráciáról és a szólásszabadságról, hanem a saját tanáraik példájából is.

A beszédekben szóba kerültek a stadionépítések is. Gulyás Balázs egyetemista szerint utoljára egy hibban diktátor, egy bizonyos Ceaucescu épített stadiont a saját kertje végébe, és Orbán Viktor meg költözzön csak Észak-Koreába, ha már annyira oda van a központosításért. 

- A miskolci gimnázium tiltakozása búvópatakként indult el, és hömpölygő áradattá vált - mondta Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke.  

Érdemi változásokat akarnak

Budapesten is több százan gyűltek össze a Szabadság téren, a demonstráció hat óra körül ért véget – jelentette tudósítónk. A hangosítás nagyon rossz volt, de a szónokok itt is főként arra buzdították a résztvevőket, hogy menjenek el február 13-án a Kossuth térre meghirdetett demonstrációra is, ahol többek között az egészségügyi dolgozók is ott lesznek.

Itt már az is elhangzott, hogy február 10-én a tanárok nem tartanak külön demonstrációt,  hanem csatlakoznak ehhez a megmozduláshoz. 

Azt is mondták, hogy addig nem hagynak fel a tiltakozással, amíg érdemi változásokat nem tapasztalnak. 

Budapesten több százan tüntettek a Szabadság térenFotó: Dudás Szabolcs - Origo

Csendes államosítás

A Szabadság téren a beszédekben az is elhangzott, hogy az elmúlt években az oktatás államosítása zajlott sokak közreműködésével. A tömegben öt diák olyan transzparenseket tartott, amelyekre az volt írva, hogy 

A jövőnk nem dohánybolt, hogy elmutyizd! 

illetve, hogy 

Az oktatás nem stadion. 

Felolvastak egy olyan szöveget is, amit gyerekek írtak arról, milyen iskolába szeretnének járni. A vágyaikat lefordítva azt lehet mondani, hogy jelenleg a magyar iskolákban nem kedvesek a tanárok, nem kedvesek a gyerekek, nem lehet játszani, nem őszinték egymással, és nem vigasztalják meg azt, aki szomorú. 

A felszólalók megszólították a „még rettegő” pedagógusokat, diákokat és szülőket is, hogy csatlakozzanak. 

Ezt követelik a tanárok

A tüntetők követeléseit Pukli István, a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója olvasta fel Miskolcon. Ezek a következők:

 • Valódi reformok, a pedagógusokkal való egyeztetéssel.
 • A tanárok és diákok óraszámának csökkentése.
 • A tantárgyi követelmények 21. századra adaptálása, a lexikális adatok csökkentése, a diákok gyermekkorának visszaadása.
 • A hátrányos helyzetű diákok ösztöndíjazása.
 • Az információs és kommunikációs technológiák korszerűsítése.
 • A tankönyvválasztás szabadsága.
 • A mindennapos testnevelés feltételeinek finanszírozása.
 • Az iskolák gazdasági önállóságának és az igazgatók jogkörének visszaállítása, a Klik megszüntetése.
 • A pedagógus-életpályamodell átalakítása.
 • A személyiségi jogok tiszteletben tartása.
 • A tanári fizetések értelmiségi szintre emelése.
 • A tanárellenes, a közvéleményt félrevezető bejelentések leállítása. 

Győrben is folytatják

Győrött két tanár és egy szülő mondott beszédet a megmozduláson, amelyen a Kisalföld beszámolója szerint összesen mintegy 120-an vettek részt a Városháza téren. 

A demonstráció már itt is véget ért, a jövő hétre újabb tüntetést terveznek a szervezők, abban bízva, hogy akkor jobb lesz az időjárás. 

Veszprémben csendes demonstrációt tartottak a szakadó esőben, itt körülbelül százan voltak. Sopronban, a Széchenyi téren, a KLIK irodája elé szerveztek megmozdulást, ahol körülbelül hatvanan jelentek meg. A délmagyar szerint Szegeden körülbelül 500-an voltak a KLIK épülete előtt, a nyugat.hu pedig 150-re becsülte a Szombathelyen megjelent tüntetők számát.

Budaörsön a helyi Herman Ottó Általános Iskola udvarán gyülekeztek a tiltakozók, majd végigvonultak a város főutcáján. 

A romák is a tüntetők mellett

A Roma Parlament nevében, karöltve a miskolci roma önkormányzattal, 

csatlakozunk a miskolci Herman Ottó Gimnázium által meghirdetett mai országos demonstrációhoz – írta a Facebook-oldalán Horváth Aladár. 

A Roma Parlament nevében, karöltve a miskolci roma önkormányzattal, csatlakozunk a miskolci Herman Ottó Gimnázium által...

Közzétette: Horváth Aladár – 2016. február 3.

A roma politikus azt is hozzátette: tudják, hogy ez a mai tüntetés egy hosszabb küzdelem része, amelyben a társadalom különböző érintett rétegeinek öntudatra ébredése és összefogása a tét. Horváth Aladár üzenetében arra kérte a Miskolcon és a város környékén élő romákat, hogy minél többen vegyenek részt a tüntetésen.