Folytatódik a MÁV ellen indított holokausztper

szellemvonat, járatritkítás, Nógrád megye
Vágólapra másolva!
Újratárgyalják a holokauszttúlélők és leszármazottaik egy csoportja által a magyar állam és a MÁV ellen indított pert, döntött egy amerikai bíróság. A felperesek a 2010-es keresetben 5 millió dollár, nagyjából 1,4 milliárd forint vagyoni kártérítést követeltek. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tudomásul veszi a bíróság döntését. 
Vágólapra másolva!

Columbia kerületi szövetségi fellebbviteli bírósága múlt pénteken döntött így az eredetileg 2010-ben indított perben - írja a Magyar Nemzet. A 14 felperes azzal vádolta meg a magyar államot, a MÁV-ot, illetve a Rail Cargo Hungaria Zrt.-t, a MÁV teherfuvarozási cégének jogutódját, hogy

önként vettek részt a zsidók deportálásában és vagyontárgyaik elkobzásában.

A tárcának azonban változatlanul meggyőződése, hogy a Magyarországot, annak egyes szerveit és korábbi magyar állampolgárokat érintő perekben

a magyar bíróságoknak kell eljárniuk

- hangsúlyozta álláspontját az NFM a lapnak.

A felperesek a 2010-es keresetben 5 millió dollár (1,4 milliárd forint) vagyoni kártérítést követeltek Fotó: Origo

A minisztérium tájékoztatása szerint az amerikai fellebbviteli bíróság a nem vagyoni jellegű igények tekintetében helybenhagyta a permegszüntetést, Magyarországgal szemben teljes körben megszüntette az eljárást. Az amerikai bíróság első fokon 2014-ben határozott a permegszüntetésről.

Az NFM szerint a kerületi bíróságnak meg kell majd vizsgálnia, hogy a felperesek mely kereseti kérelmei tárgyában kell további joghatósági vizsgálatot folytatnia. A felperesek a 2010-es keresetben 5 millió dollár (1,4 milliárd forint) vagyoni kártérítést követeltek.