"Orbán egy geci" – fakadt ki egy éve, 2015. február 6-án Simicska Lajos, lavinaszerű folyamatokat indítva el ezzel a gazdaság, a sajtó és a politika terén. Az ellenzék által oligarchaként támadott, a kormányfő által viszont korábban még nemzeti nagytőkésként megvédett harcostárs nem számíthat Orbán és kormánya legkisebb jóindulatára sem, amióta nyílt háborúba kezdett. 

Simicska Lajos volt Orbán Viktor gimnáziumi társa, Bibó-kollégista, Fidesz-pénztáros, APEH-elnök, ma viszont a gazdasági életben egyre inkább visszaszoruló milliárdos cégtulajdonos, aki a kormányfővel háborúzik. Idézze fel az Origóval az Orbán–Simicska-háború egy évét.

A G-Day

"Orbán egy geci" – kezdte egy erős nyilatkozattal február 6-át az addig a nyilvánosságot kerülő, a sajtónak nem nyilatkozó, sőt, nyilvánosan is alig-alig mutatkozó Simicska Lajos. Ezt a napot a normandiai partraszállás, a D-Day mintájára nevezték el Simicska gecizése miatt G-Day-nek.

A G-Day előzménye volt, hogy Orbán és Simicska konfliktusa jóval a 2014-es választások előtt érzékelhető volt, és ezen csak mélyített az ötszázalékos reklámadó kormányzati terve, ami ellen a legnagyobb jobboldali médiatulajdonos, Simicska totális háborút ígért

Simicska és Orbán – barátokból ellenségekké váltakForrás: Origo

A látványos "szakítás" után sorra hagyták el Simicskát médiabirodalmának főszerkesztői, és bár ettől nem ijedt meg – "Amíg én vagyok, minden van, folytatom tovább a harcot, és kibaszok mindenkit", mondta –, attól kezdett tartani, hogy merénylet éri: "Kinyírnak, lelőnek, elüt egy autó." 

Rossz lapok

A Simicska érdekeltségű Közgép Zrt. már pár nappal a G-Day után elbukott egy 3,3 milliárdos útépítési tendert, és azóta is rossz napokat él meg. 

Közgép-tábla az M4-es építésén, rajta egy üzenet a kormányfőnekFotó: Bielik István - Origo

Míg utolsó "békeévében", 2014-ben a cég 11 milliárdos osztalékot termelt, 2015 júliusában a Közbeszerzési Döntőbizottság három évre kizárta minden közbeszerzésből, ám fél évvel később ezt a bíróság megsemmisítette

Besúgóvád

Egy hónappal a G-Day után, március elején Simicska új frontot nyitott a háborúban, amikor azt állította, hogy Orbán Viktor a katonaságnál jelentett róla. A vádat a Miniszterelnökség iratokkal igyekezett cáfolni

Ellentámadás

A Simicska trágár kirohanására februárban még érdemben nem reagáló Orbán azt mondta az ügynökvád után Simicskára, hogy a sértettség beszél belőle, amikor csinn-bumm cirkusszá silányítja a politikát". 

Kövér László házelnök is beszállt a harcba. "Simicska Lajos a mezőgazdasági, útépítő és médiavállalkozásait érő sérelmek miatt döntött a bosszú mellett" – állapította megA Fidesz szabadszájú EP-képviselője, Deutsch Tamás pedig simán leterroristázta Simicska Lajost

Föld, tender

A következő években biztosan nem fog növekedni a Simicska Lajos tulajdonában lévő állami földterület – mondta a földügyi államtitkár egy újabb ütést bevíve a kormányfő ellenfelének.

Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester, aki elvitte a tendert a Közgép előlForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Időközben Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester cége nyerte a Győr-Gönyű kikötő fejlesztésére kiírt tendert, vagyis azt a pályázatot, ami miatt a Közgépet három évre minden közbeszerzéstől eltiltották.

Plakátháború

Tavaly ősszel újabb vereséget szenvedett el a háborúban Simicska azzal, hogy a főváros felbontotta a Mahir Cityposter Kft.-vel a fővárosi hirdetőoszlopokra vonatkozó, 25 évre szóló szerződést.

Fogták, vitték – plakátháború BudapestenFotó: Polyák Attila - Origo

Azzal pedig, hogy idén januárban a főváros el is kezdte bontani Simicskáék hirdetőoszlopait, megindult a budapesti plakátháború. Ez addig tartott, míg a bontást a bíróság meg nem tiltotta, a per még folyik.

Harc a TV2-ért

Az Orbán–Simicska-háború egyik legizgalmasabb ütközete talán az Andy Vajna kaszinótulajdonos és filmügyi kormánybiztossal a TV2-ért folytatott harc. Alig néhány órával az után, hogy az aláírt szerződést bejelentve Andy Vajna nagy terveket vázolt fel a frissen megszerzett TV2-nél, Simicska Lajos üzlettársa, Fonyó Károly cége bejelentette: megelőzték Vajnát.

A TV2 vezérlője: most Andy Vajnánál van az irányításFotó: Szabó Gábor - Origo

Januárban azonban a Cégbíróság döntése Vajnának kedvezett, így meg is indult a vezetők lecserélése