A szolgáltató nem szólt, hogy kikapcsolja a gázt a gyöngyöstarjáni általános iskolában - panaszolta az Origo kérdésére adott válaszában a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, amely azonban elismerte, hogy nem fizették ki a gázszámlát. Hétfőn ezért nem lesz tanítás, de kedden már igen.

Elismerte ugyan a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik), hogy azért nem lesz tanítás hétfőn a fűtés nélküli Gyöngyöstarjáni Általános Iskolában, mert állami fenntartóként nem fizették ki a gázszámlát, ám egyúttal a szolgáltatót hibáztatták, amiért nem szólt, hogy kikapcsolja a gázt.

A gázszolgáltató pénteken "mindenféle előzetes értesítés nélkül kapcsolta ki a szolgáltatást" - panaszolta a Klik az Origónak küldött válaszában, miután az intézményt az Atv.hu híréről kérdeztük, miszerint a Heves megyei település iskolájában kikapcsolták a gázt, ezért hétfőn nem lesz tanítás.

Szombaton rendkívüli tanítás

Az intézmény igazgatója erre a napra rendkívüli tanítási szünetet rendelt el, amelynek pótlását 2016. február 20-án tervezi - közölte a Klik. Mint írták, csak ezt a napot kell pótolni, mert a gázszolgáltató felé az elmaradt számlák kifizetése a hétfői nap folyamán megtörténik,  így a gázszolgáltatás az intézményben február 8-án helyreáll, a tanítás február 9-én pedig zavartalanul folytatódik.

A szolgáltató szerint szóltak

A Klik ugyan azt állította, hogy nem kaptak értesítést arról, hogy a tartozás miatt lekapcsolják a gázt, de úgy tűnik, nem mondanak igazat. Legalábbis az Index.hu megkérdezte a MET Magyarországot, amelyik gázkereskedő cégtől a Klik veszi a gázt, illetve a Tigázt, a hálózat üzemeltetőjét is, hogy miért nem kapott a Klik értesítést, és mindkét cég azt mondta, természetesen küldtek értesítést a Kliknek.

Reformálják a Kliket

A Klikre egyébként átszervezés, bizonyos reformlépések várnak, hiszen mint arról az Origo beszámolt, szombaton Balog Zoltán erőforrás-miniszter arról beszélt, hogy a Klik nem szűnik meg, de átalakul - "nézőpont kérdése, hogy mennyire". Hozzátette, ők maguk is tervezték a reformot, de

a kritikus hangok miatt felgyorsult ez a folyamat.

Azt is mondta a miniszter, hogy az intézményvezetők a jövőben nagyobb hatáskört kaphatnak. Balog ekkor jelentette be azt is, hogy az országos pedagógusdemonstrációk közepette távozik posztjáról Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkár.

Palkovics László államtitkár (balra) veszi át Czunyiné Bertalan Judit (jobbra) feladatait - jelentette be Balog Zoltán minisztere (középen) szombatonForrás: MTI/Máthé Zoltán

Pontosabban azt közölte, hogy Czunyiné új feladatot kap: kormánybiztosként felel a jövőben a közoktatás digitális megújításáért. A miniszter az Origónak azt mondta, ő és a kormányfő döntött Czunyiné menesztéséről.