Feloszlatná az elnök az Országos Roma Önkormányzatot

Buri Edina; Hegedüs István
Budapest, 2016. január 27. Hegedüs István, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke és Buri Edina hivatalvezető (b), az ORÖ vitatott módon eltávolított vezetői sajtótájékoztatót tartanak a szervezet budapesti székházában 2016. január 27-én. Hegedüs István bejelentette, hogy bírósághoz fordul, mert szerinte az ORÖ közgyűlésének január 18-i rendkívüli ülésén jogtalanul vonták meg a bizalmat tőle és az önkormányzat hivatalvezetőjétől. MTI Fotó: Marjai János
Vágólapra másolva!
Feloszlatná az Országos Roma Önkormányzatot a szervezet elnöke. Hegedüs István a február 15-i közgyűlésen fogja előterjeszteni a javaslatát. 
Vágólapra másolva!

Az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) feloszlatását fogja kezdeményezni a szervezet elnöke, Hegedüs István a következő közgyűlésen.

A feloszlatáshoz a képviselők minősített többségének támogatására lenne szükség.

Az ORÖ rendes közgyűlését a költségvetés miatt február 15-ig mindenképpen összehívja - mondta az elnök. Hegedüs István kijelentette:

hogy a kialakult vita ne gátolja az előrelépést a romaügyben.

Hegedüs István feloszlatná az Országos Roma Önkormányzatot Forrás: MTI/Marjai János

Az ülés egyik napirendi pontja lesz a január 18-i közgyűlésről hozott "vitatott állásfoglalás" is.

Nem lesz lehetősége tovább működni

Hegedűs István azt mondta, hogy a Híd a munka világába programhoz kapcsolódóan az ORÖ-nek tavaly 140 millió forintot kellett visszafizetnie, illetve ennyit nem számolhatott el a költségvetéséből. Ez nagyon súlyos gondokat okozott a szervezetnek.

Az idei költségvetésből 60 milliót már biztosan vissza kell fizetni a szervezetnek, mert az átadott szolnoki Dr. Hegedűs T. András iskola esetében

81 millió forint visszafizetési kötelezettséget szabtak ki az ORÖ-re.

Ebből tavaly már 21 milliót visszafizettek, ez az összeg része a fentebb említett 140 milliós összegnek - mondta az elnök.

Hegedüs István azt is hozzátette, hogy a múlt héten érkezett hozzá egy vizsgálati jegyzőkönyv, és ha annak a tartalma bebizonyosodik,

Új elnököt választottak

Buri Edina, akit az ORÖ legutóbbi, vitatott módon megtartott közgyűlésén felmentettek hivatalvezetői tisztségéből, közölte: a sajtótájékoztatót megelőzően tárgyaltak a másik fél jogi képviselőjével a kialakult helyzetről.

Az egyeztetésen közölték,

nem tartják törvényesnek a január 18-i közgyűlést,

így nem fogadják el a felmentésről szóló határozatot - mondta Buri Edina.

A január 18-i közgyűlés után lepecsételték a hivatalvezető irodájának ajtaját Forrás: Origo

Az ORÖ elnöke január 18-án került kórházba infarktus gyanújával. Az aznapra összehívott rendkívüli közgyűlésen Buri Edina azt közölte, hogy az ülés elmarad Hegedüs István akadályoztatása miatt. Az ülést azonban vitatott módon 27 képviselő megtartotta, akik

új, megbízott elnököt választottak a szervezet élére.

A zárt ülésén megvonták a bizalmat Hegedüs Istvántól és azonnali hatállyal felmentették Buri Edinát a tisztségéből.

A fővárosi kormányhivatal január 26-án azt közölte: amíg bíróság nem szünteti meg tisztségét, Hegedüs István látja el az ORÖ elnöki feladatait.