Feloszlatná az Országos Roma Önkormányzatot a szervezet elnöke. Hegedüs István a február 15-i közgyűlésen fogja előterjeszteni a javaslatát. 

Az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) feloszlatását fogja kezdeményezni a szervezet elnöke, Hegedüs István a következő közgyűlésen.

A feloszlatáshoz a képviselők minősített többségének támogatására lenne szükség. Az ORÖ rendes közgyűlését a költségvetés miatt február 15-ig mindenképpen összehívja - mondta az elnök. Hegedüs István kijelentette: ha arra lesz szükség, hogy távozzon, akkor azt gondolkodás nélkül megteszi, hogy a kialakult vita ne gátolja az előrelépést a romaügyben.

Hegedüs István feloszlatná az Országos Roma ÖnkormányzatotForrás: MTI/Marjai János

Az ülés egyik napirendi pontja lesz a január 18-i közgyűlésről hozott "vitatott állásfoglalás" is.

Nem lesz lehetősége tovább működni

Hegedűs István azt mondta, hogy a Híd a munka világába programhoz kapcsolódóan az ORÖ-nek tavaly 140 millió forintot kellett visszafizetnie, illetve ennyit nem számolhatott el a költségvetéséből. Ez nagyon súlyos gondokat okozott a szervezetnek.

Az idei költségvetésből 60 milliót már biztosan vissza kell fizetni a szervezetnek, mert az átadott szolnoki Dr. Hegedűs T. András iskola esetében 81 millió forint visszafizetési kötelezettséget szabtak ki az ORÖ-re. Ebből tavaly már 21 milliót visszafizettek, ez az összeg része a fentebb említett 140 milliós összegnek - mondta az elnök.

Hegedüs István azt is hozzátette, hogy a múlt héten érkezett hozzá egy vizsgálati jegyzőkönyv, és ha annak a tartalma bebizonyosodik, az ORÖ-nek igazából anyagilag nem lesz lehetősége tovább működni.

Új elnököt választottak

Buri Edina, akit az ORÖ legutóbbi, vitatott módon megtartott közgyűlésén felmentettek hivatalvezetői tisztségéből, közölte: a sajtótájékoztatót megelőzően tárgyaltak a másik fél jogi képviselőjével a kialakult helyzetről.

Az egyeztetésen közölték, nem tartják törvényesnek a január 18-i közgyűlést, így nem fogadják el a felmentésről szóló határozatot - mondta Buri Edina.

A január 18-i közgyűlés után lepecsételték a hivatalvezető irodájának ajtajátForrás: Origo

Az ORÖ elnöke január 18-án került kórházba infarktus gyanújával. Az aznapra összehívott rendkívüli közgyűlésen Buri Edina azt közölte, hogy az ülés elmarad Hegedüs István akadályoztatása miatt. Az ülést azonban vitatott módon 27 képviselő megtartotta, akik új, megbízott elnököt választottak a szervezet élére. A zárt ülésén megvonták a bizalmat Hegedüs Istvántól és azonnali hatállyal felmentették Buri Edinát a tisztségéből.

A fővárosi kormányhivatal január 26-án azt közölte: amíg bíróság nem szünteti meg tisztségét, Hegedüs István látja el az ORÖ elnöki feladatait.