Kifizette a Klik a gyöngyöstarjáni iskola gázszámláját

Balog Zoltán; Czunyiné dr. Bertalan Judit
Budapest, 2016. február 6. Czunyiné Bertalan Judit - eddigi köznevelésért felelős államtitkár, aki ezentúl a digitális tartalomfejlesztésért felelős kormánybiztos lesz - beszél Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere (j) sajtótájékoztatóján Budapesten 2016. február 6-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ kifizette a gyöngyöstarjányi általános iskola gázszámlatartozását - közölte az Origóval Nagy Károly, a település polgármestere, A gázt még hétfőn, várhatóan egy-két órán belül visszakapcsolják. A Kliknek a jogszabályok szerint több tízezer forintot kell fizetnie visszakapcsolási díjként. 
Vágólapra másolva!

Még hétfőn visszakapcsolják a gázt a gyöngyöstarjáni általános iskolában, ahol azért kapcsolták ki a szolgáltatást, mert a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) nem fizette ki időben a számlát. Száraz Gábor, a helyi gázszolgáltatásért felelős Tigáz kommunikációs igazgatója az Origónak elmondta, hogy a MET-től már megkapták a számla rendezéséről szóló hivatalos jelzést. "A visszakapcsolás elkezdődött, várhatóan egy-két órán belül újra lesz gáz az iskolában" - mondta.

A jogszabályoknak megfelelően ezért néhány tízezer forintos díjat számítunk fel

- tette hozzá.

Nagy Károly, a település polgármestere szintén úgy tudja, hogy a Klik már rendezte a számlát.

Nincs fűtés, nincs oktatás

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ vasárnap elismerte, hogy azért nem lesz tanítás hétfőn a fűtés nélküli Gyöngyöstarjáni Általános Iskolában, mert állami fenntartóként nem fizették ki a gázszámlát, ám egyúttal a szolgáltatót hibáztatták, amiért nem szólt, hogy kikapcsolja a gázt.

A gázszolgáltató pénteken "mindenféle előzetes értesítés nélkül kapcsolta ki a szolgáltatást" - panaszolta a Klik az Origónak küldött válaszában.

A Klik ugyan azt állította, hogy nem kaptak értesítést arról, hogy a tartozás miatt lekapcsolják a gázt, de

úgy tűnik, nem mondanak igazat.

Legalábbis az Index.hu megkérdezte a MET Magyarországot, amely gázkereskedő cégtől a Klik veszi a gázt, illetve a Tigázt, a hálózat üzemeltetőjét is, hogy miért nem kapott a Klik értesítést, és mindkét cég azt mondta, természetesen küldtek értesítést a Kliknek.

Reformálják a Kliket

A Klikre egyébként átszervezés, bizonyos reformlépések várnak, hiszen mint arról az Origo beszámolt, szombaton Balog Zoltán erőforrás-miniszter arról beszélt, hogy a Klik nem szűnik meg, de átalakul - "nézőpont kérdése, hogy mennyire". Hozzátette, ők maguk is tervezték a reformot, de

a kritikus hangok miatt felgyorsult ez a folyamat.

Azt is mondta a miniszter, hogy az intézményvezetők a jövőben nagyobb hatáskört kaphatnak. Balog ekkor jelentette be azt is, hogy az országos pedagógusdemonstrációk közepette távozik posztjáról Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkár.

Palkovics László államtitkár veszi át Czunyiné Bertalan Judit feladatait - jelentette be Balog Zoltán miniszter szombaton Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Pontosabban azt közölte, hogy Czunyiné új feladatot kap: kormánybiztosként felel a jövőben a közoktatás digitális megújításáért. A miniszter az Origónak azt mondta, ő és a kormányfő döntött Czunyiné menesztéséről.