A Klik lesz az igazi bulibáró

2016.02.08. 19:11

Évi 750 ezer forintos Klik-ösztöndíjat is kaphat az az egyetemista, aki a kormány által támogatott szakokat választja, és az ország északkeleti megyéiben fog tanítani. Pezsgőt bonthatnak a leendő technika- és fizikatanárok – igaz, semmi sem garantálja, hogy a munkájukra öt év múlva éppen a kijelölt helyen lesz szükség. 

Hallod, én vagy tízszer hánytam utána, 

akkorát partiztunk! Betoltunk egy üveg vodkát és kábé egy rekesz sört is" – suttogja egy cérnavékony hang a hátam mögött. 

Két napig én nem alszom

Megfordulok, hogy jól hallom-e: a Művészetek Palotájának nézőterén kiöltözött egyetemista lányok sutyorognak, kissé megilletődve az előkelő környezettől.

A szombati parti részleteit tárgyalják éppen, miközben Balog Zoltán érkezését várjuk – az emberminiszter a Klik ösztöndíjprogramjának új nyerteseit fogja köszönteni, de már tíz perce késik. 

Balog Zoltán optimista, szerinte törlesztik a Klik adósságaitFotó: Marton Szilvia - Origo

A bulizásra később is lesz ok és főleg forrás, az egyetemi pincekocsmákra fényes napok várnak. A klikes ösztöndíjjal évente akár 750 ezer forintot kaphatnak a tanár szakos főiskolai és egyetemi hallgatók, akik vállalják a fenntartóval kötött szerződés feltételeit. 

A támogatás ráadásul nem havonta, hanem félévente érkezik meg a számlákra. A támogatás egyébként nem számít újdonságnak – a Klik eddig 1231 diáknak több mint félmilliárd forintot fizetett már ki ebben a formában. 

Kiöltözöm rajosan

A nézőtér időközben megtelik, 

vérvörös kosztümben sétál be Czunyiné Bertalan Judit, 

a hétvégén digitális pályára állított államtitkár is. Amikor új terveiről, a digitálistartalom-fejlesztésről kérdezzük, Czunyiné sejtelmesen felel: ez a jövőt jelentő kérdés,  amiben szeretnék előrehaladni". 

Czunyiné Bertalan Judit. A jövőben haladna előreFotó: Polyák Attila - Origo

Nem sajnálom rá

Ennél valamivel konkrétabb az időközben színpadra lépő Balog Zoltán. A tárcavezető elmondja, a köznevelés területén sok a vitás kérdés, de ő ma inkább az eredményekről szólna – és már sorolja is: 

  • újjáépítették a széthulló, anyagilag fenntarthatatlan oktatási rendszert,
  • 232 milliárdot költöttek a tanárok bérfejlesztésére,
  • a többletmunkáért tisztességes bért adnak,
  • honorálják, ha valaki hiányszakmát választ. 

Mert így érzem én jól magam

A felvezetésnek megfelelően, Balog Zoltán egy szót sem szólt a szerinte is túltolt bicikliről, a hétvégi miskolci tanártüntetésről vagy a Klik iskolákat ellehetetlenítő tartozásairól

Hogy, hogy nem, a miniszter után felszólaló tanárok és iskolaigazgatók is csak a jóra emlékeztek beszédeikben. 

Ünnepélyes oklevélátadás, újabb hallgató kap Klik-ösztöndíjatFotó: Marton Szilvia - Origo

Balog optimizmusa később is rendíthetetlennek bizonyult: kérdeztük a Klik többmilliárdos adósságállományáról – mint mondta, ezt rendezni fogják, akkor, amikor érkezik a számlára a pénz. 

Szerinte a menesztett Czunyiné munkájával sem volt igazi probléma, csak hát "olyan nagy terület a köznevelés, jobb ha két ember dolgozik rajta, mint egyedül az államtitkár asszony". 

Legyen buli bárhol

A Klik ösztöndíjával 

a kormány bevallottan a vidéket célozza meg, 

és a természettudományi vagy gyakorlati ismereteket adó szakokat próbálja erősíteni: a pályázatokat értékelő bizottság maximum 100 pontot adhat egy jelentkezésre, de ennek a fele máris megvan, ha valaki két kiemelten támogatott szakot visz, és vállalja a vidéki munkát is.  

750 ezer forintot például olyan egyetemista kaphat évente, aki 

  • két természettudományi vagy egy egyéb és egy természettudományi szakon tanul, 
  • eléri a 3,65-ös kreditindexet, 
  • garantálja, hogy öt év múlva egy borsodi iskolában tanít. 

A fenti ugyanakkor csak egy lehetőség, az ösztöndíj nagyságát a Klik honlapján közzétett táblázat alapján lehet kiszámítani. 

A pályázat célirányosságát jelzi, hogy az egyéb – tehát nem természettudományos területen tanuló – hallgatók akkor is csak havi ötvenezer forintnak megfelelő ösztöndíjra pályázhatnak, ha két szakot végeznek egyszerre, 3,77-es indexátlaggal. Pest megye bejelöléséért csak egy pont jár a jelentkezés elbírálásakor, szemben a hetet érő Borsod-Abaúj-Zemplén megyével. 

Szíve csak miértünk fáj

Az összeg és a Klik ajánlata csábító, viszont elkötelezettséggel jár: a szerződést aláíró hallgató vállalja, hogy annyi évet tanít a Klik által kijelölt területen, ahány évig a támogatást kapta.
Ha ezt saját hibájából nem tudja teljesíteni, 

90 napja van arra, hogy egy összegben kifizesse a felvett ösztöndíjat, 

ami öt év után megközelítheti a 4 millió forintot is – hacsak a Klik nem hagyja jóvá részletfizetési kérvényét. 

Garancia nincs, csak szerződésben vállalt felvételek. Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkárFotó: Marton Szilvia - Origo

Azt pedig kérdésünkre Palkovics László felsőoktatási államtitkár is elismerte: semmilyen garancia nincs arra, hogy öt év múlva a korábban megjelölt megyékben szükség lesz éppen technika- vagy tornatanárra. 

Cikkünk alcímeiben a Bulibáró című dalt, Kis Grofó és Tóth Dániel Pixa közös szerzeményét idéztük. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK