Palkovics László szerkezeti, tartalmi kérdésekről tárgyalna

Palkovics László
Palkovics László, Emberi Erőforrások Minisztériuma felsőoktatásért felelős államtitkára
Vágólapra másolva!
Konstruktív szakmai munkát vár a kedden összeülő köznevelési kerekasztaltól Palkovics László új oktatási államtitkár, aki azt mondta: tárgyalni kívánnak szerkezeti, tartalmi kérdésekről, a pedagógusokat érintő szakmai ügyekről és a tanulói életút kérdéseiről.
Vágólapra másolva!

Palkovics László szerint, mivel a felsőoktatás és a köznevelés szorosan összekapcsolódik, ezért a hatékonyságban és az eredményességben már rövid távon mutatkozni fog annak előnye, hogy a két terület irányítása újra egy államtitkárságon belül történik. A

két terület közötti szinergiát tovább kell erősíteni

annak érdekében, hogy az oktatás versenyképessége erősödjön - mondta. Hozzátette: a köznevelésnek olyan jól képzett diákokat kell kibocsátania, akik mind az egyetemeken, mind a munkaerőpiacon megállják a helyüket.

Személyi változások lesznek

A következő hetekben nemcsak az igényeket, de az elvárásokat is meg kell fogalmazni, és a rendszereket ehhez kell igazítani. A feladatok és az előttük álló munka nagyságrendje és összetettsége ezt indokolja, és természetesen ez személyi változásokkal is jár majd - jelezte.
Álláspontja szerint ahhoz, hogy a pedagógusok a munkájukra és a diákokra tudjanak koncentrálni, nyugalmat, stabilitást és kiszámíthatóságot kell teremteni.

Vannak korlátok

Elindult egy szándékában és elveiben előremutató folyamat, amelynek látszanak a korlátai, de

egy ilyen szintű rendszer átalakításánál ez természetes,

mint az is, hogy ez kérdésekhez és vitákhoz vezet, ami viszont jó, hiszen így haladnak előre - mondta Palkovics László. Elsősorban a kereteket kell úgy átalakítani, hogy azokkal minden érintett elégedett legyen, és a minőségi munkára helyezhessék a hangsúlyt.

Nagyon sok a feladat, ezért prioritási sorrendet kell felállítani.

Azok az ügyek kerülnek előre, amelyek már az új tanévtől, vagyis 2016 szeptemberétől kell, hogy éreztessék hatásukat. Az ezekhez szükséges törvény-, rendelet- és más strukturális módosításokat nyárig végrehajtják - fogalmazott az államtitkár. Közölte: ezután azok a feladatok következnek, amelyeket menet közben is tudnak alakítani, és nem tanévhez kötöttek, a harmadik csoportba pedig a középtávú fejlesztések tartoznak.

Palkovics László oktatási államtitkár Fotó: Bielik István - Origo

Átnézik a Klik működését

Az biztos, hogy a Klik működését át kell tekinteni, és gyors döntéseket kell hozni annak érdekében, hogy az iskolákban helyreálljon a rend, és a tanárok zavartalanul tudjanak dolgozni.

A bürokráciacsökkentés sem várathat magára,

az oktatás minősége miatt sürgős lépéseket kell tenni ez ügyben is. A Köznevelési Kerekasztalt épp azért hozták létre, hogy ezeket a feladatokat áttekintsék, és közösen döntsenek - jelentette ki. Palkovics László azt mondta: a felsőoktatásban meghozta eredményét az együttműködés, az érintett felek közösen hoztak meg minden döntést az átalakításról, a rendszer stabilan működik. Ezért azt várja, hogy ez a konstruktív szakmai munka a kerekasztal tevékenységére is jellemző lesz.

Indulatok nélkül

Hatékony és higgadt munkát várok, mely nem az indulatokról, hanem a lehetőségek megvitatásáról szól - mondta az államtitkár, kiemelve: azt hiszi, hogy a kerekasztal közvetlen meghívott résztvevőinek és rajtuk keresztül a munkába bekapcsolódó további szervezeteknek közös érdeke az oktatási rendszer olyan alakítása, ami a gyerekek, diákok érdekeit és nem egyéb érdekeket szolgálnak. A Pedagógusok Szakszervezete által megfogalmazott 25 javaslat fontos kérdéseket jelez, van köztük jó néhány olyan, amelyeket szerinte is első helyen szükséges megvizsgálni és megoldani. A PSZ elfogadta a meghívást a kerekasztalra, így ott is lesz lehetőség beszélni róla - mondta a politikus.

2000 iskolát hallgattak meg

Hozzátette: ezeken kívül nagyon sok további vélemény érkezett, csak az elmúlt időszakban 2000 iskolát hallgattak meg, begyűjtötték az igényeiket és a javaslataikat, ezeket rendszerezik, és a kerekasztal véleményének megfelelően felállítják az egyes munkacsoportokat. Egy ekkora rendszer átalakításakor

időt kell hagyni arra, hogy a rendszerhibák kijöjjenek,

az átállás nem egyik napról a másikra történik. Már világosan látszanak azok a területek, amelyek nem működnek megfelelően, ezeknek a kijavítása a következő hónapok feladata. Minden javaslatot érdemben meg fognak tárgyalni, a nyitottság megvan a részükről, és ezt várja a kerekasztal többi szereplőjétől is - közölte Palkovics László, aki szerint az, hogy lesz-e tüntetés, vagy sem, független a kerekasztal keddi eredményeitől.