Maradtak üres helyek a köznevelési kerekasztalnál

Balog Zoltán EMMI kerekasztal 2016 február 9-én Balog László EMMI kerekasztal 2016 február 9-én
Balog Zoltán EMMI kerekasztal 2016 február 9-én
Vágólapra másolva!
Felülvizsgálják a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ közbeszerzési gyakorlatát, a kisebb kiadások fedezésére bankkártyán kapnak keretet az iskolaigazgatók, és egyszerűsödik a tanárok önértékelése - ezek voltak az első köznevelési kerekasztal legfontosabb döntései.
Vágólapra másolva!

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere emlékeztetett, hogy korábban 234 milliárd forintnyi többletjövedelmet adtak a tanároknak, amit idén és jövő szeptemberben - a korábbi megállapodásoknak megfelelően - további béremelések követnek, de ezen felül

újabb fizetésemelést már nem tudnak biztosítani.

Balog Zoltán sajnálta, hogy a köznevelési kerekasztal alakuló ülésén nem vett részt a legnagyobb hazai pedagógus-érdekképviselet, a Pedagógusok Szakszervezete, de a miniszter várja őket is a következő ülésekre.

Sajtótájékoztató a köznevelési kerekasztal után Fotó: Szabó Gábor - Origo

Balog Zoltán bejelentette, hogy felülvizsgálják a Klik közbeszerzési gyakorlatát, az igazgatók bankkártyát kapnak az egyszerűbb kiadások fedezésére, valamint egyszerűsítik a tanárok kötelező önértékelési folyamatát, a pedagógusoknak csak ötévenként kell majd minősítést szerezniük.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Fotó: Szabó Gábor - Origo

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke azt mondta, hogy fokozott elvárásaik voltak a kerekasztal előtt, és örül, hogy a legkényesebb kérdésekben sem hangzott el az állam részéről az a szó, hogy "nem". Példaként az állam szerepét, a fenntartást, valamint az iskolák autonómiáját említette.

Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke azt mondta: elégedetten állnak fel a tárgyalóasztaltól, minden téma, amit hallhattak, olvashattak az elmúlt időszakban, előkerült. Madarász Péter, a miskolci Herman Ottó Gimnázium igazgatója úgy értékelt: a megbeszélés elérte eredményét.