Jozef Rohác újra Magyarországon van

Az ügyész ismerteti a vádat, Ladislav T. és Jozef Rohác  gyanúsítottak előtt a Fenyő-gyilkosság tárgyalásán, a Fővárosi Törvényszéken 2013-ban. Rohácot később az Aranykéz utcai robbantással is meggyanúsították.
Vágólapra másolva!
A múlt héten visszaszállították Magyarországra Jozef Rohácot, akit januárban vittek át Szlovákiába egy pszichiátriai vizsgálatra. Az ügyvédje szerint már itt is marad.
Vágólapra másolva!

Visszaszállították Magyarországra a Szlovákiában és Magyarországon egyaránt több súlyos bűncselekménnyel vádolt Jozef Rohácot - mondta Michal Slivka, a szlovák országos rendőr-főkapitányság (PPZ) szóvivője.

Jozef Rohác a Fenyő-gyilkosság tárgyalásán, a Fővárosi Törvényszéken 2013-ban Fotó: Mudra László - Origo

Jozef Rohácot, aki ellen Magyarországon egyebek mellett az Aranykéz utcai robbantás és Fenyő János meggyilkolása miatt folyik eljárás,

Szlovákiában több, megrendelésre végrehajtott gyilkosság, illetve közveszélyeztetés bűncselekményének elkövetésével vádolják.

Rohácot a bazini (Pezinok) különleges büntetőbíróság kérésére még januárban szállították át ideiglenesen Szlovákiába, törvényszéki pszichiátriai vizsgálat céljából.

Már itt is marad

Michal Slivka a visszaszállítás időpontjáról és körülményeiről nem adott felvilágosítást. Dusan Danovy, Rohác szlovákiai ügyvédje azonban elárulta, hogy

védencét a múlt héten szállították vissza Magyarországra,

miután átesett az újabb, immár sokadik kivizsgáláson.

Az ügyvéd úgy tudja, védence

most már Magyarországon marad,

mert a szlovák hatóságok nem jelezték, hogy újabb vizsgálat vagy más eljárásbeli okból kifolyólag ismét szükségük lenne Rohác Szlovákiába szállítására.

Jozef Rohác már korábban lehetővé tette, hogy a Szlovákiában vele szemben folytatott eljárások kapcsán tartott tárgyalásokat távollétében is lefolytathassák.

Egy erdőben találták meg bűntársa holttestét

Jozef Rohácot nem sokkal az után kérték ki a szlovák hatóságok Magyarországtól, hogy a tavalyi év végén Csehországban Tisnov város közelében egy erdőben

megtalálták a bűntársának tartott Jozef Hamala testi maradványait.

Jozef Hamala nevéhez több - a múlt évszázad kilencvenes éveiben elkövetett - bűncselekmény fűződik Magyarországon. Többek között állítólag Roháccsal együtt

részt vett az Aranykéz utcai robbantás megszervezésében

és előkészítésében.

Hamalát a szlovák hatóságok 1999 óta eltűntként tartották számon, később kiderült, hogy a férfit már 2002-ben meggyilkolták. A szlovák rendőrség szerint azért, hogy ne tudjon tanúskodni a kilencvenes évek végén Magyarországon elkövetett bűncselekményekkel kapcsolatban.