Villantottak egyet a kétfarkú kutyák

ellenplakát, plakát, MKKP, Kétfarkú Kutya Párt, Vastagbőr, Kovács Gergő, Erdélyi Katalin, bevándorlóellenes plakátkampány
Erdélyi Katalin, a Vastagbőr blog szerkesztője
Vágólapra másolva!
Ritkán szoktak a viccpártok jó eredményt elérni, de az önkormányzati választásokon egy-két esetben meg tudják előzni a hagyományos pártokat. Paár Ádám szerint a viccpártok a maguk módján egy protest érzületet fejeznek ki, de mindenképpen érdemes rájuk odafigyelni.
Vágólapra másolva!

„Azzal, hogy megelőztük a Munkáspártot, bizonyos értelemben véget ért a rendszerváltás” – így kommentálta a Kétfarkú Kutya Párt, hogy a Medián januári felmérése szerint az alakulat támogatottsága egy százalékra nőtt. Az egy százalék önmagában nem fontos, de a viccpártoknak van egy lakmuszpapír-jellege, amelyre érdemes odafigyelni – erről már a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa beszélt az Origónak.

Irónia és groteszk

Paár Ádám szerint az első viccpártok az 1960-as években jelentek meg, és a maguk módján éppúgy a protest érzületet fejezték ki, mint az ekkoriban megjelenő újbaloldali és zöld pártok, valamint az új típusú, elsősorban bevándorlás-ellenes szélsőjobboldali pártok, mozgalmak. Ezek a pártcsaládok, bár

ideológiai tekintetben eltérőek, közösek az elitkritikában.

A viccpártok voltak azok, amelyek a szarkazmus, az irónia és a groteszk eszközével állították pellengérre a nagy pártok programjait: kifigurázták a gazdasági, szociális ígérgetéseket, a választók számára felkínált népszerű programelemeket. Előfutáruknak a Jacques Ferron által alapított kanadai Rinocérosz Párt tekinthető (1963). A viccpártok mára mindenütt elterjedtek a demokratikus világban – mondta Paár Ádám.

A Kétfarkú Kutya Párt plakátkampányt is indított Forrás: MKKP

Vegyes felvágott

A viccpártok egy része nem vállal semmilyen ideológiát, hanem egyszerűen vicc- vagy szatirikus pártként definiálja magát. Ugyanakkor sok olyan viccpárt létezik, amelyeknél kimutatható valamiféle ideológia. Az érintett pártok ideológiai pozíciója nagyon vegyes képet mutat:

  • balközép orientációjú pártok: Legjobb Párt (Izland)
  • anarchista pártok: Német Anarchista Pogo Párt, Kanadai Anarchista Párt (ez önmagában azért is pikáns, mert az anarchizmus és a pártkötődés kizárja egymást)
  • antikommunista pártok: Narancs Alternatíva (Lengyelország)
  • pszeudokonzervatív Párt: Független Észt Királypárt
  • pártok, amelyeknek nincs kiforrott ideológiájuk: Párt a Munkáért, a Törvényességért, az Állatok Védelméért, az Elitek Előmozdításáért és a Demokratikus Kezdeményezés (rövidítve: DIE Partei, azaz A Párt), mely a nevével szándékosan karikírozza a német történelem hosszú nevű pártjait: a Nemzetiszocialista Német Munkáspártot és az NDK Német Szocialista Egységpártját.

Meglepetések

A viccpártok programjában keverednek egymással a teljesen képtelen ötletek és az olyan javaslatok, amelyek más pártok programjának kicsavart elemei, vagy éppen a társadalom és a politika állapotára reflektálnak a komikum különböző eszközeivel.

Az izlandi viccpárt, a Legjobb Párt 2009-ben a reykjavíki önkormányzati választáson megszerezte a mandátumok 37 százalékát, vagyis hat helyet szerzett a 15-ből. Sokan ekkor, a Legjobb Párt sikere nyomán ismerték föl, hogy

a viccpártokat olykor érdemes ugyanúgy komolyan venni,

mint a versenytársakat, mert meglepetéseket szerezhetnek a nagy pártoknak.

Jon Gnarr, a Legjobb Párt reykjavíki főpolgármestere beleszürkült a politikába Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Julia Wäschenbach

1991-ben a lengyel viccpárt, a Sörimádók Pártja 16 mandátumot szerzett a szejmben. A Német Anarchista Pogo Párt 1997-ben Hamburg St. Pauli kerületében 5,3 százalékkal a negyedik legerősebb párttá vált.

A 2011-es tartományi választáson a DIE Partei öt kerületben megverte a német liberális pártot, a Szabad Demokrata Pártot (FDP). 2014-ben pedig Martin Sonneborn, a DIE Partei vezetője bejutott az Európai Parlamentbe. Ez volt az első viccpárti siker az uniós testület történetében – sorolta a viccpártok eredményeit Paár Ádám.

Válság

Megőrizheti-e egy viccpárt a karakterét, ha egy politikai válság következtében hatalomra kerül? Megmaradhat-e viccpártnak? Tulajdonképpen az izlandi viccpárt is válságba került a reykjavíki sikerrel: Jón Gnarr komolyan vette a főpolgármesteri feladatot, ám ezzel éppen a viccpárti karakter szűnt meg. Gnarr sokáig szerepelt a címlapokon, ám miután reykjavíki főpolgármester lett, a világsajtó érdeklődése csökkent iránta – mondta Paár Ádám.

Jon Gnarr a helyi melegfelvonuláson is részt vett Forrás: citizenside.com/(c) copyright citizenside.com/Citizenside/Johann Hansen

Ennek oka lehetett, hogy

városvezetőként Gnarr óhatatlanul is unalmasabbá vált,

továbbá azzal, hogy Izland lassan kilábalt a válságból, maga a szigetország is kicsit érdektelenné vált. Gnarr a gyakorlatban a szociáldemokratákkal közösen kormányzott, és nem vállalta a második ciklust. A Legjobb Párt Gnarr ciklusának végén, 2014-ben kimondta feloszlását – mondta az elemző.

Villámlás

A Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa szerint nyilván ritka, amikor egy viccpárt legyőz egy nagy pártot – ilyen általában Nyugaton, önkormányzati választáson fordul elő, ott is csak elvétve. Az egy százalékot úgy tekinthetjük, mint a villámlást az éjszakában – az esőt még nem érezzük, lehet, hogy csak órák múlva ér el hozzánk, de ettől még elérkezik. Ez vigasztalhatja a kis pártokat, amelyekre – mivel az innováció hordozói – szükség van.