Gyurcsány radikálisan mérsékelt politikáról beszélt

Gyurcsány Ferenc, DK
Budapest, 2016. február 13. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke beszédet mond a párt kongresszusán a Syma rendezvényközpontban 2016. február 13-án. MTI Fotó: Marjai János
Vágólapra másolva!
A magyar hazafiak kötelessége megóvni a nemzetet és a hazát, megteremteni a sokak Magyarországát - mondta a Demokratikus Koalíció szombati, budapesti kongresszusán a párt elnöke. Gyurcsány Ferenc bemutatta programjukat. 
Vágólapra másolva!

A Demokratikus Koalíció (DK) "radikálisan mérsékelt" politikát javasol Magyarországnak - ezt mondta Gyurcsány Ferenc, a párt elnöke a szervezet hatodik kongresszusán. Azt is mondta, hogy szerinte Magyarország jelenleg nem a történelem főutcáján masírozik, hanem a semmibe menetel.

Arról is beszélt, hogy szerinte a Jobbik a Fidesz segédcsapata.

A politikus Antall József egykori miniszterelnököt idézve azt mondta, a magyarok megtanultak alámerülni, ebben van történelmi tapasztalatuk. Szerinte ez most nem jó taktika, hanem újra birtokba kell venni az országot.

Vége az "elmúltnyolcévezésnek"

A Kossuth téri pedagógustüntetéssel kapcsolatban kijelentette: a tüntetés sokaknak reményt adott, mert a résztvevőket nem tudták megosztani, megvásárolni, leszalámizni. A tanárok egy pillanatra nemcsak a diákok, hanem a nemzet tanárai is voltak - mondta.

A DK elnöke hangsúlyozta, a tüntetők minden követelése a 2010 utáni változtatások visszavonásáról szól. "Vége az elmúltnyolcévezésnek" - üzent a kormánypárti politikusoknak a volt kormányfő.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke beszédet mond a párt kongresszusán a Syma rendezvényközpontban Forrás: MTI/Marjai János

Szerinte a kormány azt akarja, hogy "egy darabka fogaskerék legyünk az orbáni gépezetben, és a végén még hálásak is legyünk, ha néha megolajoznak bennünket". Gyurcsány Ferenc szerint ezzel szemben az embereknek kellene a középpontban lenniük, és Orbán Viktornak kellene a fogaskeréknek lennie. "Cserélhető alkatrésznek tetszik lenni, és ahogy látom el is tetszett kopni egy kicsikét" - üzent ismét a miniszterelnöknek a DK vezetője.

Ígéretek

Gyurcsány Ferenc megismételte pártja azon korábbi bejelentését is, amely alapján a kormányra kerülésüket követő tíz évben háromszorosára emelnék az egészségügyben és oktatásban dolgozók bérét, az első öt évben évenkénti 15 százalékos, utána pedig 10 százalékos béremelésekkel.

"Nem diktálni akarunk, hanem párbeszédet arról, hogy milyen legyen a jövő Magyarországa, a sokak Magyarországa" - fogalmazott, amikor bemutatta a DK programját.

A beszédre reagált a Fidesz és a Jobbik is.

"A Gyurcsány-program bevándorlókat és megszorításokat jelent" - ezt írta a volt kormányfő beszéde után közleményében a Fidesz. Szerintük Gyurcsány Ferenc le akarja bontani a polgári berendezkedésért tett lépéseket. Azt is írták, hogy a "Gyurcsány-korszakban" nem a nemzeti érdekek érvényesültek, "hanem mindig a multiké, a bankoké".

A Jobbik szerint "a bukott kormányfő ma épp azokat az emberi szabadságjogokat kéri számon a Fideszen, melyeket ő maga miniszterelnökként semmibe vett". A párt ezt írta közleményében: "Gyurcsány miniszterelnöksége alatt a tiltakozók ugyanolyan egzisztenciális megfélemlítésnek, rendőri vegzálásnak voltak kitéve, mint azok, akik ma Orbán rendszere ellen tiltakoznak".