Tízezren követeltek változást a kormánytól

Pedagógus tüntetés
Vágólapra másolva!
Az oktatás válsága miatt vonultak az utcára a tanárok, de a Kossuth térre meghirdetett demonstráció végül össztársadalmi tiltakozássá vált. Ápolók, közalkalmazottak követeltek béremelést, diákhoz és tanárhoz méltó munkakörülményeket – a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete pedig sztrájkra szólított fel.
Vágólapra másolva!

– elkeseredett, esernyős tömeg zúgott a Kossuth téren a pedagógusok tüntetésén.

Tudósítónk becslése szerint 10 ezernél is több tiltakozó lehetett a Parlament előtt, a környező mellékutcák is zsúfolásig megteltek.

Összefogtak

Nemcsak a tanárok, de szülők, diákok, a köztisztviselők és egészségügyi dolgozók képviselői, sőt, a pécsi bányászok is eljöttek, hogy kifejezzék szolidaritásukat.

Több mint tízezer embert mozgatott meg a szombat délelőtti demonstráció Fotó: Marton Szilvia - Origo

A dudaszóval, bekiabálással kísért beszédek főleg az oktatásügy leromlott helyzetéről, a mindent kézben tartó Klik túlhatalmáról szóltak: Pukli István, a fővárosi Teleki Blanka Gimnázium igazgatója szerint

a tanárnak ma csak az engedelmességhez és a lojalitáshoz van joga,

a mindent bekebelező rendszer pedig kizárólag papíron eredményes. Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének vezetője szerint ma egy külső erő, vagyis

Orbán Viktor gerjeszti a társadalmi feszültségeket

– de a hatalom tudatos, oktatási rendszert pusztító aknamunkájáról beszélt Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke is.

Elfogyott a türelmünk, elég volt a látszategyeztetésekből - üzente Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke Fotó: Marton Szilvia - Origo

Nagy felhördülést váltott ki, amikor a szónokok Lázár János minisztert idézték, miszerint a tanároknak balhézás helyett inkább tárgyalniuk kellene. Ezután vagy fél percig visszhangozta a tömeg: Jöjjön ki!

Kiálltak az ápolók is

– ezt már Sándor Mária, a fekete ruhás ápolók vezetője mondta, aki az egészségügyi dolgozókat képviselte a tüntetésen. Ő és más felszólalók is arról beszéltek, hogy a közszféra dolgozóit – szociális munkásokat, tisztviselőket, védőnőket és tanárokat – egyaránt sújtja a rendszerszintű megfélemlítés és tehetetlenség,

a közszféra dolgozói 7-8 éve nem kaptak érezhető mértékű fizetésemelést,

mindez pedig szétzülleszti a közszférát.

Sztrájk jöhet

A tüntetőket sztrájkra szólították fel, majd délután egy körül rendzavarás nélkül véget ért a demonstráció.

Az eső sem tántorította el őket Fotó: Marton Szilvia - Origo

Zárásként a résztvevők elénekelték a Szózatot, majd öt percig néma csendben álltak, hogy kifejezzék együttérzésüket a rendszer – a Buda Cash és Questor-ügy, a trafikmutyizás – áldozataival.

Az akcióról készült videók, fotók sok helyen elérhetők:

#pedagogustuntetes

panxnotded (@pnxntdd) által közzétett fénykép,

A hashtagekkel gondosan megtűzdelt felvételek már megtalálhatók az Instagramon, a Twitteren és a Facebookon.

#pedagogus, #pedagógus, #tüntetés, #pedagógustüntetés, #sztrájk, #pedagógusdemonstráció

Közzétette: Pedagógusok Szakszervezete PSZ – 2016. február 13.

Sőt, készült egy kimondottan a szombati alkalomra szövegezett Bukás-videó is: