Nem volt meg a határozathozatalhoz szükséges létszám, így elmaradt az Országos Roma Önkormányzat vasárnapra összehívott közgyűlése. Az elnök ezen az ülésen javasolta volna a testület feloszlatását és a költségvetésről is tárgyaltak volna.

Határozatképtelenség miatt elmaradt az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) vasárnap délutánra összehívott közgyűlése.

Hegedüs István, az ORÖ elnöke azt mondta, hogy nincs jelen a szükséges 24 képviselő, így az ülést berekeszti. Közölte, a szervezet közgyűlését rövid időn belül újból összehívja.

Hegedüs István újságíróknak elmondta, az volt a szándéka, hogy az ülésen javaslatot tesz: oszlassa fel magát az ORÖ, hogy "tisztuljon meg a roma politika".

 Az elnök nem érti

- Vannak olyan külső erők, amelyek

nem engedik, hogy a cigány emberek megfelelő módon érvényesítsék a magyarországi cigányság érdekeit - fogalmazott, hozzátéve, nem érti, miért nem jelent meg minden képviselő a közgyűlési ülésen, hiszen úgy tudja, hogy "minden képviselő itt van ma Budapesten".

Hegedüs István nem érti, miért nem jelentek meg a képviselőkForrás: MTI/Marjai János

A költségvetéssel kapcsolatban azt mondta, hogy egy későbbi időpontban is elfogadhatja a közgyűlés.

Nem támogatják az ORÖ feloszlatását

Berényi László (Lungo Drom) frakcióvezető újságírók előtt arról beszélt: a Lungo Drom képviselőcsoportja és szövetségesei azért nem jelentek meg az ülésen, mert nem akarják a jelenlegi vezetést legalizálni.Berényi szerint a fővárosi kormányhivatal álláspontja szerint a közgyűlésnek kell lefolytatnia a fegyelmi eljárást az ORÖ elnökével szemben.

Berényi László, a Lungo Drom frakcióvezetőj nem támogatja a szervezet feloszlatásátForrás: MTI/Marjai János

- Ezt nem lehet megtenni, ha nem szerepel a napirendi pontok között. A jelenlegi szabályozás szerint az ülés előtt húsz nappal kellene bejelenteni a napirendi módosítást, erre viszont nem volt lehetőség - mondta a Lungo drom frakcióvezetője.

Berényi László azt is hozzátette, hogy nem támogatják az ORÖ feloszlatását.

A költségvetésről is döntöttek volna

Az ORÖ helyszínen kiosztott közelménye szerint az elnökség a határozatképtelenség miatt meghiúsult közgyűlésen történtekre figyelemmel megállapítja, hogy a közgyűlés többsége Hegedüs István elnöktől a bizalmat véglegesen megvonta. Felszólítják Hegedüs Istvánt, hogy azonnali hatállyal mondjon le elnöki megbízatásáról.

Az ORÖ vasárnapra összehívott közgyűlésének tervezett napirendjén szerepelt a szervezet ez évi költségvetési tervezetének, valamint a fővárosi kormányhivatalnak a január 18-ai rendkívüli, vitatott módon megtartott ORÖ-közgyűléssel kapcsolatos állásfoglalásának megtárgyalása.

Hegedüs István hétfőn budapesti sajtótájékoztatón közölte, hogy a következő közgyűlésen javasolja majd, hogy az ORÖ oszlassa fel magát.

Kórházba került, leváltották

Az ORÖ elnöke január 18-án kórházba került. Az aznapra összehívott rendkívüli közgyűlésen Buri Edina hivatalvezető azt közölte, hogy az ülés elmarad Hegedüs István akadályoztatása miatt.

Az ülést azonban vitatott módon 27 képviselő megtartotta, és új megbízott elnököt választott a szervezet élére. A zárt ülésén megvonták a bizalmat Hegedüs Istvántól és azonnali hatállyal felmentették Buri Edinát tisztségéből. Megbízott hivatalvezetőnek Csala Elvirát választották.

Az akkori többség annak idején úgy döntött, hogy haladéktalanul keresetet nyújtanak be Hegedüs Istvánnal szemben elnöki tisztsége megszüntetésére, és egyidejűleg kérik a felfüggesztését tisztségéből.

A fővárosi kormányhivatal január 26-án azt közölte: amíg bíróság nem szünteti meg tisztségét, Hegedüs István látja el az ORÖ elnöki feladatait.