A férfit gyakorlatilag agyonverték, holttestét bebetonozták. A három gyanúsított, köztük Gál Roland dunaújvárosi fideszes képviselő, előzetesben van. Az áldozat, Molnár Antal az Origo értesülése szerint a feleségéhez indult 2013 májusában, ezután eltűnt. Bebetonozott holttestét két évvel később, egy dunaújvárosi ház pincéjében találták meg.

Dróttal zárt kapu, részben felújított ház, az udvaron egy melléképületet is látunk. A kerítéslécek közül ázott, nagytestű kutya acsarkodik ránk, mögötte szalag jelzi a bűnügyi helyszín határait.

Na, itt történt az a hülyeség

– cövekel le mellettünk egy bajuszos, tömzsi férfi. Megjegyzése bővebben kifejtve így hangzana: itt, Dunaújváros óvárosi részében, a Petőfi Sándor utca 30-as szám ház udvarán rejtették föld és beton alá a két évvel ezelőtt eltűnt dunaföldvári vállalkozó, Molnár Antal holttestét.

Nyomozók mindenütt

A látszólagos közöny ellenére az utcában lakókat felkavarták a történtek. Ilyen rendőri készültséget talán még soha nem láttak a környéken: a testet február 10-én fedezték fel, egy héten át bűnügyi helyszínelők, nyomozók váltották egymást a ház rögtönzött sátorral letakart udvarán.

Itt találták meg az áldozat bebetonozott holttestétFotó: Polyák Attila - Origo

A kutya hirtelen elhallgat. Idős asszony biceg ki hozzá a melléképületből. Kérésünkre közelebb jön, de amikor megtudja, mire vagyunk kíváncsiak, arca megmerevedik:

hagyjanak engem békén, morogja,

miközben visszabotorkál a házhoz.

A kis közjáték is jelzi, mennyi titok és elhallgatás feszül a bűnügy mögött: a nyomozást folytató Tolna megyei Rendőr-főkapitányság a nyomozás fejleményeiről annyit árult el, hogy eltűnésének napján otthonában ölték meg a 41 éves férfit, holttestét pedig egy dunaújvárosi ház pincéjében rejtették el.

Agyonverték

Molnár Gábor, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi főkapitány-helyettese elmondta, hogy a 41 éves áldozatot 2013. május 1-jén dunaföldvári otthonában bántalmazták, a férfi belehalt sérüléseibe. Az emberöléssel három dunaújvárosi férfit gyanúsítanak, egyikük Gál Roland dunaújvárosi fideszes önkormányzati képviselő, akinek a múlt héten felfüggesztették párt- és frakciótagságát. Az egyik gyanúsítottat vasárnap, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren kapták el.

A közbiztonságért felelt

castellum.do dunaújvárosi portál írt először arról, hogy az egyik gyanúsított Gál Roland dunaújvárosi önkormányzati képviselő.

Az ügyet pikánsabbá teszi, hogy a gyilkossággal gyanúsított fideszes képviselő 2010 és 2014 között a város közbiztonsági bizottságát vezette,

ebben a pozíciójában pedig rendőröket tüntetett ki – abban az időszakban is, amikor Molnár Antalnak nyoma veszett.

Voltak ügyei

Gál Roland sajtóértesülések szerint úgy lehetett üzemlakatosból önkormányzati képviselő, három évig pedig a helyi Fidelitas vezetője, hogy többször is összeütközésbe került a törvénnyel. Az Index arról ír, hogy Gált 2003-ban magánokirat-hamisítás, 2006-ban pedig rongálás miatt ítélték el – utóbbi esetben állítólag

enyvet öntött egy MSZP-s képviselő szélvédőjére.

Kezdeti népszerűsége után Gál idővel kiszorult a fideszes vezetésből, ráadásul egyre több adósságot halmozott fel.

Ne szólj, száj

Az Origo a rendőrségtől kért megerősítést, de ők adatvédelmi okokból nem nyilatkozhatnak a gyanúsítottak előéletéről. A dunaújvárosi önkormányzat a hivatalos eljárás lezárásáig nem beszél Gálról.

A Fidesz inkább előrement, felfüggesztették a képviselő párttagságát, ami Kósa Lajos szerint teljes elhatárolódást is jelent –, bár a párttagságot azért nem szüntették meg.

Háttérkapcsolatok

Megnéztük a gyanúsított Facebook-oldalát és a Dunaújváros Online róla szóló cikkeit is, egyetlen sor vagy utalás sincs arra, hogy ismerte volna Molnár Antalt, pedig a dunaföldvári férfi építési vállalkozóként több szállal kötődött Dunaújvároshoz: 40 főt foglalkoztató cége is itt üzemel. Nehéz elhinni, hogy a település két meghatározó alakja nem találkozott.

Dunaújvárosi viszonyokat jól ismerő, névtelenséget kérő forrásunktól úgy tudjuk, elszámolási vita áll a gyilkosság hátterében – az ügy főszereplője azonban nem Gál, hanem a harmadik gyanúsított: a vasárnap Ferihegyen letartóztatott férfi lehet.

Békülni akart

Molnár Antal jómódú üzletembernek számított Dunaföldváron, de a településen új lakók voltak, csak 2009-ben költöztek az Irinyi János utcába.

Molnárnak azonban párkapcsolati és anyagi problémái is akadtak – információink szerint 2013 tavaszán felesége is elhagyta a cukorbeteg, rendszeres kezelésre szoruló férfit.

Jóban voltunk, kora alapján a fiam is lehetett volna, 

rendszeresen együtt boroztunk” – mesélte Antalról a férfi idős szomszédja. János az utolsó szemtanúk egyike, aki még életben látta a vállalkozót.

A bágyadtnak tűnő férfi 2013. május 29-én csengetett be hozzá. Csak egy pohár bort kért, lassan megitta, aztán beült a közelben várakozó taxiba.

Az Origo úgy tudja, Molnár Antal ekkor Budapestre taxizott, hogy találkozzon és kibéküljön a feleségével.A Dob utca környékén szállt ki a kocsiból, és ott nyoma veszett. Egyelőre még nem tudni, mikor és hogyan ment vissza dunaföldvári otthonába, ahol a rendőrök szerint meggyilkolták.

A holttestet Dunaújvárosba vitték, és a Petőfi utcában több köbméter építési hulladékot és betont öntöttek rá. A pincerészre később még egy épületrészt is felhúztak.

Jellegzetes pontok

A család a rendőrség segítségével és internetes fórumokon is kereste az eltűnt férfit: személyleírásában érdekes részlet, hogy

a férfi csuklóján öt tetovált pont látható,

olyan tetoválás, amihez hasonlót rendszerint a börtönviselt emberek készítenek maguknak.

A meggyilkolt vállalkozóForrás: eltuntkereso.network.hu

Eltűnése után rekonstruálták a vállalkozó utolsó napját, és több ellentmondást is találtak, de nem volt elég bizonyítékuk, mondták a rendőrök a Tolna megyei főkapitányság keddi tájékoztatóján. A rendőrség állítja, már pontosan tudják, hogyan ölték meg Molnár Antalt, és még további gyanúsítások is lesznek az ügyben.