Négylábú asszisztens a rendelőben

2016.02.16. 11:57

Egyáltalán nem biztos, hogy maradhat szolgálatban gazdája gyermekorvosi rendelőjében Rex, a terápiás németjuhász, mert az ügyben vizsgálatot indított a kormányhivatal. A doktor rendeléseit másfél éve segíti a kutyája, a jelenlétében még az injekciók sem olyan félelmetesek a kicsiknek. Aztán ahogy az ilyen boldog történetekben lenni szokott, jött a névtelen feljelentő. A hatóság döntését nehezíti, hogy az orvosi rendelőkben dolgozó kutyákról nincsen jogszabály.

Óbuda, az ország talán legdrágább panellakótelepének széle, Ányos utca, gyermekorvosi rendelő. Fél óra múlva kezdődik a rendelés, de sok szülő már itt van a kicsijével. Átvirrasztott lázas éjszaka vagy éppen kezelést lezáró igazolás miatt, mindenesetre nagy a forgalom.

Tíz perccel a kezdés előtt begördül a doktor autója, Dr. Varga Károly gyermekorvos a kormánynál, az anyósülésen pedig Rex, a németjuhász utazik. Már a kocsinál várja őket egy szülő, aztán kiszállnak, majd a doktor és négylábú asszisztense besétál a rendelőbe.  

Lelki támogató

Kutyabarát hely. Ilyet eddig gyermekorvosi rendelőben még nem láttunkFotó: Szabó Gábor - Origo

Szokványos várónak tűnik, az ajtón azonban ott a „Kutyabarát hely” felirat, meg egy papír, amin tájékoztatják a szülőket, hogy a rendelőben egy németjuhász fajtájú terápiás lelki támogató kutya tartózkodik, aki egészségügyi vizsgálatokon esett át, nem jelent kockázatot a jelenléte, de ha zavarna valakit, szóljanak.

A zoonosis állatról emberre terjedő betegséget jelentFotó: Szabó Gábor - Origo

Magának a rendelőnek két ajtaja van, az egyik a váróba, a másik az orvosi szoba felé nyílik, ha tehát valaki kérné, elzárnák Rexet, hogy ne zavarjon. Magyarországon vagyunk, naná, hogy volt egy szülő, aki nem szólt, hanem névtelenül feljelentette az orvost az önkormányzatnál.

Állok a rendelő sarkában, sorra jönnek a kis betegek, senki sem fél Rextől. Az egyik szülő derűsen legyint: az ő kislánya rettegett a kutyáktól, mert egy az utcájukban nagyon ugat a kerítés mögött, most viszont, hogy a lányka megismerte Rexet, a békés kutyáktól már nem fél.

Mondd szépen, ááá!Fotó: Szabó Gábor - Origo

Varga doktorral nehéz beszélgetni, mert egyszerre szól gyerekhez, szülőhöz, asszisztenshez, kutyához meg hozzánk is. Miután mobiltelefonja vakujával világít be egy kis beteg torkába, elmeséli, hogy két éve rossz élethelyzetben volt, mert elvált. Egy barátja úgy gondolta, a lelki bajokon sokat segítene egy kutya, ezért egy menhelyről kihozta az akkor egyéves Rexet. Varga Károly egy feltétellel vállalta el a gazdai feladatokat: ha a kutya mindig vele lehet. Mert mint minden orvosé, az ő élete is kiszámíthatatlan, éjjeli ügyeletek, sürgős esetek, influenzajárványok szabják meg a napjait, nem tud csak úgy hazaugrani egy sétára. Másfél éve járnak együtt a rendelésekre.

Csak csóválták

Keresőképtelen biztosítottakFotó: Szabó Gábor - Origo

Mióta van Rex, megváltozott a világ, sokat kirándulnak, az egész egy életmódváltással ért fel. A feljelentés után az ügy a területileg illetékes kormányhivatalhoz került, a szakemberek ki is jöttek felmérni, hogy mi a helyzet, de csak csóválták a fejüket, mert nem vonatkoznak jogszabályok az ilyen esetekre. Mindenesetre döntenek majd valahogy, ami jót is, rosszat is jelenthet.

Megváltozott az életükFotó: Szabó Gábor - Origo

Rex közben a terápiás tanfolyamot végzi, bár Varga Károly nem terápiás, hanem gyógyítást segítő kutyaként szeretné alkalmazni továbbra is. Előbbiek azok, akik például sérült gyerekekkel tornáznak, vagy éppen az idősotthonban simogatják őket az öregek, a gyógyítást segítő kutya pedig oldja a helyzetet. Rexnek papírja van arról, hogy lelki támogató, azaz mentális segítő kutya, a váró faliújságján kint is van a bizonyítványa. Bemegy a kis páciens, fél nagyon a szuritól, a kutya elvonja a figyelmét, a gyerek megdögönyözi, oldódik, és az injekció sem fáj annyira. Ilyen egyszerű.

Igen, megsimogathatodFotó: Szabó Gábor - Origo

Rex egyébként nagyon barátságos. Szemlátomást kedvező hatással van gyerekre, szülőre egyaránt. Van, aki nem is beteg, csak látni szeretné a németjuhászt, hát beugranak, ha erre járnak.

Nálunk valahogy nem mennek ezek a dolgok, Európa több országában teljesen természetes, hogy a plázában kutyával az oldalukon válogatnak a vevők, hogy a kutya ott fekszik az étteremben az asztal alatt, nálunk meg még a vakvezető kutyákat sem engedik be minden helyre.

Házi áldás

Beszédes tekintetekFotó: Szabó Gábor - Origo

Csendes mozgalom kezd kibontakozni, látva Varga Károly sikereit, jelentkezett egy fogorvos, és jelezte, hogy ő is szeretné a kutyáját bevinni a rendelőjébe, stresszt, szorongást oldani. És hogy mi a módja. Varga doktor azt mondja, ki kellene dolgozni a szabályokat, az volna jó, ha a kiszemelt ebek alkalmassági vizsgát tennének, és kötelezően előírt, rendszeres állatorvosi vizsgálaton vennének részt.

Közben az egyik gyerek elújságolja az orvosnak, hogyan sikerült meggyógyulnia: házi áldást mondott azért, hogy ne legyen beteg. Kap is egy matricát, mint minden páciens, meg orvosi igazolást, hogy mehet vissza a suliba. Nem önfeledt a mosolya.

Szieszta az orvosi szobábanFotó: Szabó Gábor - Origo

Lehet, hogy a jelenlétünk miatt, de egy szülő sem kéri, hogy Rexet tessékeljék ki. Nem is kell, amikor megunja a dögönyözést, magától megy át az orvosi szobába, majd némi tűnődés után ki a váróba. Mindjárt lesz is ott egy barátja.

Ha a rendelőben nem is, hazafelé azért sikerül összefutni egy olyan anyukával, aki ugyan nem ide jár orvoshoz a gyerekével, de ellenzi a dolgot. Azért, „mert a kutya maga nyalja a fenekét”.

A vizsgálat állásáról, a vonatkozó jogszabályi háttérről, illetve előzőek tükrében az ügy lehetséges kimeneteleiről megkérdeztük Budapest Főváros Kormányhivatalát. Ezt válaszolták: „A Fővárosi Kormányhivatal II. Kerületi Népegészségügyi Osztályának munkatársai az eset kapcsán, bejelentés alapján helyszíni szemlét tartottak az egészségügyi intézményben, a szemle idejében a kutya a váróban tartózkodott. A szemle és az orvos nyilatkozata alapján az eljárás jelenleg folyamatban van.”

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK