Orbán: Jöhet még úgy 40 millió menekült

politics Horizontal
Hungarian Prime minister Viktor Orban walks past (l-r) Poland's Prime Minister Beata Szydlo, President of Macedonia Dorge Ivanov, Czech Republic's Prime Minister Bohuslav Sobotka and Bulgarian Prime Minister Bojko Borisov as they pose for a group photo at the Visegrad meeting on February 15, 2016 in Prague. The so-called "Visegrad Four" grouping of Poland, Czech Republic, Slovakia and Hungary meets to discuss the migrant crisis. / AFP / Michal Cizek
Vágólapra másolva!
Az Európai Unió eddigi politikája a migrációs válság kezelésében megbukott, a külső schengeni határokat nem sikerült megvédeni, ezért új, második védővonalra van szükség - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a visegrádi országok kormányfőinek rendkívüli találkozóján.
Vágólapra másolva!

"A mi álláspontunk továbbra is az, hogy a migrációs hullámot ellenőrizni kell, le kell állítani" - mondta a magyar kormányfő. Szerinte azonban a Törökország és Európa közötti védvonal nem működik, a migránsáradatot eddig nem sikerült megállítani. "Az elmúlt hónapok arról tanúskodnak, hogy ez nem sikerült, ezért logikailag és a politikai felelősségből következik, hogy egy második védelmi vonalról is eszmét kell cserélnünk."

Orbán Viktor magyar, Beata Szydlo lengyel, Dorge Ivanov macedón, Bohuslav Sobotka cseh és Bojko Borisov bolgár miniszterelnök a V4-ek prágai találkozóján Forrás: AFP/Michal Cizek

"Magyarország annyit tud tenni, hogy segítséget nyújt mindazoknak, akik hajlandóak bebiztosítani a második védvonal kiépítését Magyarország határaitól délre" - tette hozzá Orbán Viktor. A miniszterelnök úgy vélekedett, hogy "a 2016-os év legfontosabb kérdése a biztonság és a migráció kérdése lesz, ezért a prágai V4-es csúcstalálkozónak ez volt a legfőbb témája".

A kormányfő megjegyezte: az Európa körüli országokban ma a számítások szerint

38,5 millió belső menekült él, ez az a tömeg, amely bármikor megindulhat Európa irányába.

Arról is beszélt, hogy szerinte Ukrajna felől is hatalmas migrációs hullám fenyegeti Európát, de ezt a V4-ek megakadályozzák. "Segítséget ehhez nem kapunk, de megvédjük Európát ennek a népmozgásnak a terhétől."

A találkozón a macedón elnök és a bolgár kormányfő is részt vett. Orbán Viktor szerint mindkét ország a migrációs válság kezelésében helytállt, ezért Magyarország támogatja Bulgária felvételét a schengeni övezetbe, és Macedóniának is fel kellene ajánlani az uniós tagságot.