Ebzárlatot rendeltek el Szerencsen

2016.02.16. 14:26

Kimutatták a veszettség vírusát egy rókában, ezért kilencvennapos ebzárlatot rendeltek el Szerencsen.

Szerencs teljes közigazgatási területére azonnali hatállyal ebzárlatot rendelt el a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kormányhivatal veszettség miatt.

Az ebzárlat időtartama 90 nap.  Ez idő alatt tartási helyén minden kutyát és macskát elzárva, illetőleg a kutyákat megkötve úgy kell tartani, hogy azok más állattal vagy emberrel ne érintkezhessenek.

Kilencven napig elzárva kell tartani a kutyákat és a macskákatFotó: M.Schmidt János – Origo

Zárt udvarban a kutyák elzárását vagy megkötését mellőzni lehet, ha azok nem tudnak kiszökni.

Behurcolták a vírust

Február 10-én a veszettség vírusát mutatta ki egy őrkutyák által megfojtott rókában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatósága. Ezért arra kértek mindenkit, hogy aki szokatlanul viselkedő állatot vagy elgázolt, elpusztult rókát lát, azonnal értesítse az állategészségügyi hatóságot.

A veszettség az egyik legveszélyesebb, állatról emberre terjedő betegség, amely mind emberben, mind állatban halálos kimenetelű agy- és gerincvelő-gyulladást okoz. Mivel a tünetek jelentkezése után a betegséget gyógykezelni nem lehet, az egyedüli védekezési mód a megelőzés,  azaz a vakcinázás.

A Szerencs határában talált rókatetemben kimutatott vírus a 2013-2014-es járványkitöréstől genetikailag távolabb áll, ez pedig azt jelenti, hogy "vírusbehurcolással" jutott Magyarországra.

Csak pórázon

A kutyát csak pórázon vezetve és szájkosárral szabad vinni, a település területéről kizárólag veszettség ellen érvényes védőoltással rendelkező kutyát vagy macskát, a hatósági állatorvos kedvező eredményű vizsgálata után és engedélyével szabad kivinni.

A veszettség ellen érvényes védőoltással rendelkező

  • vadászebek,
  • a fegyveres erők és fegyveres testületek ebei,
  • a katasztrófaigazgatóság kutyái,
  • a segítő és terápiás ebek,
  • a látássérült embereket vezető kutyák,
  • valamint a pásztor ebek

rendeltetési céljuknak megfelelő használatuk idejére mentesülnek a korlátozás alól.

Magyarországon a rókák veszettség elleni vakcinázását 1992 ősze óta szervezi rendszeresen az állategészségügyi hatóság évente két alkalommal.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK