Elsőfokú készültség a Hortobágy-Berettyó csatorna mentén

Tivizig, belvíz belvizes terület csatorna Makkod-laposi-csatorna szivattyúház
Nádudvar, 2016. február 15. A befogadó csatornába átszivattyúzott belvizet figyeli a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (Tivizig) egyik munkatársa a Makkod-laposi-csatorna szivattyúházánál, Nádudvar közelében 2016. február 15-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Hortobágy-Berettyó főcsatorna mentén. Borsodban a Sajó áradása miatt kellett utakat lezárni.
Vágólapra másolva!

Elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Hortobágy-Berettyó főcsatorna mentén a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (Tivizig).

A készültséget a Bucsa-Nádudvar árvízvédelmi szakaszon, a mértékadó borzi vízmérce 261 centiméteres vízszintje mellett, áradó vízállásánál rendelték el.

Az elmúlt tíz napban a főcsatorna vízgyűjtőjén 35-40 milliméter csapadék hullot, ami egyhavi mennyiségnek felel meg, de a belvízi beemelések miatt is emelkedett a Hortobágy-Berettyó vízszintje.

Belvizet szivattyúznak a csatornába a Makkod-laposi-csatorna szivattyúházánál Nádudvarnál Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A következő napokban további lassú áradás várható a főcsatornán. Az elsőfokú árvízvédelmi készültség idején folyamatos figyelő és őrszolgálatot látnak el a Tivizig szakemberei a védvonalon - tette hozzá az igazgató.

Árad a Sajó

Kedden le kellett zárni a 26-os főutat Sajógalgóccal összekötő út egy szakaszát is a sajó áradása miatt.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. közleménye szerint a folyó magas vízállása miatt

továbbra sem járható a Putnok és Borsodbóta közötti útnak egy csaknem két kilométer hosszúságú része,

valamint a 26-os főutat Sajókazával összekötő út.