Nem fizette ki a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ a buszszolgáltatásért járó díjakat az egyik esztergomi speciális iskolában, ezért hétfőtől leálltak a gyerekeket szállító járatok – tudta meg az Origo. A Klik azt állítja, hogy szerdán rendezik a számlákat, és újra elindulnak a buszok.

Leálltak a gyerekeket szállító buszok az Esztergomi Tankerület egyik intézményében hétfőn, mert a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) több hónapja nem fizetett a szolgáltatásért. Az Esztergomi Montágh Imre EGYMI, Óvoda, Általános Iskola és Speciális Szakiskolába fogyatékos, speciális tantervet igénylő gyerekek járnak. Sokan nem képesek egyedül megközelíteni az iskolát, ezért szükséges a támogatói buszok fenntartása.

A Klik gyakran hivatkozik likviditási problémákraForrás: MTI/Varga György

A Kliknél elismerték, hogy két vállalkozásnak is tartoznak, azonban azt ígérték, hogy szerdán kifizetik az elmaradást. A tartozás felhalmozása azért is különös, mert – mint ahogyan azt a Klik az Origónak írt válaszában jelezte – a személyi jellegű kifizetések, így a támogatói buszokkal kapcsolatos számlák  elvileg előnyt élveznek.

Az Origo kereste az érintett iskolát is, ám ők nem kívántak nyilatkozni.

Likviditási nehézségek

Nem ez az első eset, hogy a Klik tartozása miatt lehetetlenül el valahol az oktatás. Korábban például Gyöngyöstarjánban maradt el az egyik oktatási nap, mert az intézményfenntartó nem fizette ki a fűtésszámlát.

A köznevelési kerekasztaltól a többség elégedetten állt felFotó: Szabó Gábor - Origo

Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter a köznevelési kerekasztal első ülése után az azonnal megoldandó problémák közé sorolta a Klik költségvetési helyzetét. Palkovics László oktatási államtitkár azt ígérte, hogy decentralizálják az intézményfenntartót, amitől azt várják, hogy rendeződik majd a beszerzési gyakorlata és a költségvetése is.

Galló Istvánné, a Pedagógus Szakszervezet elnöke korábban az Origónak azt mondta, hogy a Kliknél gyakoriak a fizetési problémák, amikor pedig erről kérdezik a hivatalt, likviditási nehézségekre hivatkozik.

Ha ismer olyan iskolát, ahol fennakadás volt a működésben a ki nem fizetett számlák miatt, küldje el történetét a hirugyelet@origo.hu-ra!