A tanárok tüntetése után a szülők is sztrájkot szerveznek, hogy így hívják fel a figyelmet arra: változásokra van szükség az oktatásban. Már több ezer szülő jelezte a Facebookon: február 29-én nem engedi iskolába a gyerekét - így tiltakoznak. Eközben a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ levélben szólította fel a Teleki Blanka Gimnázium igazgatóját, hogy számoljon be: milyen körülmények között mentek el tüntetni Miskolcra az iskola tanárai.

Már több ezer szülő jelezte, hogy csatlakozik a Facebookon szerveződő szülői "sztrájkhoz", hogy így tiltakozzanak az oktatás jelenlegi helyzete ellen, és így hívják fel a kormány figyelmét arra: lépni kell. Felhívásukban a szervező szülők azt írták: "Mi lenne, ha mi, szülők is segítenénk a tanárokat, és egyértelműen jeleznénk a Tisztelt Kormányzat felé, hogy valódi és eredményes változást szeretnénk az oktatásban, nem csak a szokásos látszatintézkedéseket és uszító propagandát. 

Sztrájkoljunk mi is! Ne engedd a gyerekedet 2016. FEBRUÁR 29-ÉN iskolába! Három nap hiányzást igazolhat a szülő, legyen ez az első figyelmeztetés! Fogjunk össze, így a gyerekek felügyelete is megoldható aznapra, és láthatóvá válik az is, hogy MI, szülők szeretnénk-e a változást!" 

A Teleki és a Herman Ottó kezdte

A fővárosi Teleki Blanka Gimnázium tanárai a miskolci Herman Ottó Gimnázium tanáraival és diákjaival, valamint pedagógus-szakszervezetekkel és civil szervezetekkel tüntettek február 3-án Miskolcon az oktatási rendszer átalakítását sürgető demonstráción.  A Teleki amúgy egyike annak a közel kétszáz iskolának, amely nyílt levélben is támogatta a Herman Ottó Gimnázium követeléseit. A Telekiben minderről tájékoztatták a szülőket is, és megígérték, hogy a tüntetés miatt elmaradt 7. és 8. órákat pótolni fogják. 

Február 3-án Miskolcon volt az oktatási rendszer átalakítását sürgető első nagy demonstrációFotó: M.Schmidt János – Origo

Közérdekű bejelentésre hivatkoznak

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) kedden (a Kossuth téren megtartott országos demonstráció után három nappal) levélben szólította fel a Teleki igazgatóját, hogy számoljon be: milyen körülmények között mentek el tüntetni Miskolcra az iskola tanárai, és hogyan tájékoztatták a szülőket a lázadó miskolci gimnáziumot támogató nyílt levelükről – írja a Vs.hu. A Klik közérdekű bejelentésre hivatkozva vizsgálatot indított, és vezetője levélben, amit kedden délelőtt 11-kor vett kézhez a Teleki igazgatója, keddi határidővel kért be egy csomó dokumentumot. 

A Kossuth téren február 13-án megtartott pedagógusdemonstráción már több ezren vettek résztFotó: Marton Szilvia - Origo

Egy nem létező jegyzőkönyv

Pukli István, a Teleki igazgatója szerint ilyen határidővel nem lehet ennyi dokumentumot összeszedni, ráadásul a szülői értekezletekről készült jegyzőkönyvet is számon kérnek rajta,  pedig ilyen sosem létezett. Pukli válaszolt a Klik levelére, és fel is olvasta azt, amit írt a Civil Közoktatási Platform alakuló ülésén. A levelében kérte a Kliket, hogy tisztázzák, pedagógiai, szakmai, törvényességi vagy hatósági ellenőrzést folytatnak-e az ügyében. Az igazgató szerint gyülekezési és véleménynyilvánítási jogával élt,  amikor Miskolcra ment tüntetni. Ha emiatt joghátrány éri, megteszi a szükséges jogi lépéseket.