A Kúrián is veszített Gyurcsány Ferenc

Gyurcsány Ferenc, DK
Budapest, 2016. február 13. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke beszédet mond a párt kongresszusán a Syma rendezvényközpontban 2016. február 13-án. MTI Fotó: Marjai János
Vágólapra másolva!
Helybenhagyta a Kúria a másodfokú bírósági ítéletet, amelyet a Gyurcsány Ferenc kontra Dézsy Zoltán ügyben hozott – tudta meg az Origo. Korábban a bíróság elutasította a volt miniszterelnök keresetét a filmrendezővel szemben. Gyurcsány egy róla szóló film miatt perelte be Dézsyt. 
Vágólapra másolva!

Nem változtatta meg a Kúria a másodfokú bíróság ítéletét, amiben elutasították Gyurcsány Ferenc keresetét Dézsy Zoltán ellen. A volt miniszterelnök az Elment az öszöd című film miatt perelte be a rendezőt.

Dézsy Zoltán így kommentálta az ítéletet:

Hányszor kell még megnyernem a pert Gy.F. ellen (ez volt a harmadik...),,hogy megértse, a bíróságot nem illik pr-célokra használni. A Kúriát pláne.

Közzétette: Dézsy Zoltán2016. február 17.

Személyiségi jogok megsértése

Mint arról korábban beszámoltunk, Gyurcsány Ferenc személyiségi jogainak megsértése címén indított pert az alperes Elment az öszöd című filmje miatt, amelynek egyes kitalált, jövőben játszódó jeleneteiben a volt miniszterelnököt alakító színészt börtönfolyosón, bilincsben vezették. A felperes szerint az ennyire bántó, sértő bemutatásra semmiféle társadalmi igény nincs, semmiféle közcél, közérdek nem indokolja, a film személyiségi jogi jogsértés megállapítására alkalmas.

Próbaper

Gyurcsány Ferenc jogi képviselője szerint ügyfele a szólás- és véleménynyilvánítás szabadságának pártján áll, de ennek is van határa. Kifejtette: az ügyet próbapernek szánják, ahol eldőlhet, hogy ezután teljesen szabad kezet adnak a bántó, sértő megnyilatkozásoknak, és a közszereplőket bármilyen bűncselekmény elkövetőjeként be lehet majd mutatni.

A filmrendező jogi képviselője ugyanakkor azt emelte ki: a perbeli alkotás fiktív, jövőben játszódó történetet mutat be, játékfilm, nem dokumentumfilm, ezért kizárt, hogy személyiségi jogi jogsértés történhetett.

Gyurcsány Ferenc szerint az Elment az öszöd című film megsértette a személyiségi jogait. A Kúria nem így látta Fotó: Szabó Gábor - Origo

A Fővárosi Törvényszék 2013 decemberében elutasította a volt kormányfő keresetét, a fellebbezés miatt másodfokra került ügyben pedig

a tábla 2015. március 12-én helybenhagyta az elsőfokú ítéletet,

a szóbeli indoklás szerint elsősorban a véleménynyilvánítás és az alkotói szabadság védelme miatt.

Gyurcsány: Én helyesebb fiú vagyok

A filmről Gyurcsányt még 2013. április 19-én kérdezték. A DK elnöke szerint, ha már nem tudták őt börtönbe dugni, készítettek egy filmet, amelyben sikerült nekik. „Én helyesebb fiú vagyok, mint ez a színész” – közölte, majd hozzátette: „nem egy Oscar-díjas alkotás, ahogy látom.” Kiegészítésként megemlítette, hogy az ügyvédei vizsgálják, van-e személyiségi jogi sérelem a filmmel kapcsolatban. Később pert indított Dézsy ellen.

Betörő is szerepel a filmben

2013. május 2-án került a magyar mozikba az abszurd dráma, amelynek rendezője Dézsy Zoltán, Az ügynökök a paradicsomba mennek alkotója. Gyurcsány Ferencet Sás Péter parodista alakítja a filmben, a további szerepekben Szabó Sipos Barnabás, Újlaky Dénes, Fésűs Nelly, Benkóczy Zoltán, Pethes Csaba és Ignátz Attila látható.

Tavaszi országgyűlési választások, őszödi beszéd és a nyilvánosságra kerülése, MTV-ostrom, október 23-a az Astoriánál − ezek a fontosabb sarokkövei Dézsy filmjének, amely a közeli jövőben, 2017-ben játszódik, a szereplők innen gondolnak vissza 2006-ra. Egy exminiszterelnök, egy netes újságíró, egy betörő és egy biztonsági őr dialógusai adják a film keretét. A helyszín a Kozma utcai börtön, ahol mindenki az ítéletére vár.

Elment az öszöd

Nem azért rossz az Elment az öszöd című film, mert kevés pénzből készült, hanem mert nincs egy épkézláb állítása sem a közelmúlt egyik legfontosabb közéleti eseményéről, írta korábbi filmkritikájában az Origo.