Ez már büntetőjogi kategória – fakadt ki Kövér Lászlóra a Pásztót független polgármesterként vezető egykori tévés. Dömsödi Gábor, aki 2013-ban könyvet írt Friderikusz és Hajdú serpája voltam címmel, az Origónak azt mondta, elfogadhatatlan, hogy a házelnök úgy kampányolt a kormánypárti jelölt mellett a salgótarjáni időközi választáson: az embereknek nem szabad hibázniuk, olyan polgármestert kell választaniuk, aki partnere tud lenni a kormánynak.

 

Kövér László azért kapja a fizetését, hogy együttműködjön azzal, akit a nép választ, nem pedig azért, hogy nyomásgyakorlással kampányoljon a neki kedves polgármesterjelölt mellett, ez utóbbi megengedhetetlen – magyarázta az Origónak éles hangú Facebook-posztját Dömsödi Gábor. 

Nyílt levél Kövér LászlónakTisztelt Házelnök úr!A tisztelet egyrészt a pozíciónak szól, másrészt az azt betöltő szemé...

Közzétette: Dömsödi Gábor közszereplő – 2016. február 16.

A Nógrád megyei Pásztót független polgármesterként vezető egykori tévés arra reagált, hogy Kövér László házelnök azzal kampányolt a Fidesz–KDNP jelöltje mellett, hogy a salgótarjániaknak "nem szabad hibázni", olyan polgármestert kell választaniuk, aki "megtalálja a partneri viszonyt a kormányzattal". 

Érveljen, de ne fenyegessen

A politikusoknak Dömsödi szerint az a dolga egy ilyen kampányban, hogy menjenek oda az emberekhez, érveljenek "tűzzel, szenvedéllyel" a saját pártjuk jelöltje mellett. A polgármester szerint egy dolgot nem szabad tenni: fenyegetőzni azzal, hogy mi lesz, ha mégsem rá szavaznak. 

A pásztói polgármester az Origónak azt mondta, ugyan nyílt levelében bocsánatkérést várt a házelnöktől, de nincsenek illúziói, mert "tőle korrekciós manővert" még nem látott. Szerinte Kövérnek és a kormányak is kötelessége együttműködni azzal, akit a salgótarjániak megválasztanak majd. 

Szoros verseny várható

Mint arról az Origo beszámolt, az eddigi polgármester, a szocialista Dóra Ottó halála miatt kiírt salgótarjáni időközi választáson szoros verseny várható: a baloldal által támogatott jelölt, a mostani alpolgármester, Fekete Zsolt és a Fidesz-jelölt Simon Tibor között dől majd el a verseny. 

A négy induló közül mind ismertség, mind szimpátia alapján Fekete és Simon tekinthető esélyes jelöltnek, sem a jobbikos Hulitka István, sem a munkáspárti Thürmer Gyula nem számíthat jó eredményre. 

A salgótarjániak pártpreferenciája jelentősen eltér az országos mérésektől: a Fidesz itt relatíve gyengébb, de még így is a legerősebb (27 százalék), a második helyen álló 16 százalékos MSZP pedig jóval megelőzi a 9 százaléknyi támogatóval bíró Jobbikot. 

Hajszállal vezet a baloldal

Ami a február 28-i időközi választást illeti, a jelöltek esélyeit az Origo is igyekezett felmérni: szavazást indítottunk. A múlt héten közzétett szavazásra eddig majdnem 10 ezer voks érkezett és a nem reprezentatív felmérés jelenlegi állása szerint hajszállal vezet a baloldali jelölt. Fekete Zsoltra ugyanis az Origo-olvasók 42 százaléka szavazna, míg a kormánypárti jelöltre, Simon Tiborra 41 százalék.

Alábbi cikkünkben továbbra is szavazhat: Ön kire adná a voksát?