Tanártüntetések: nem pánikol a Fidesz

2016.02.17. 15:52

Nem lehet a mostani tanárdemonstrációkat a 2014-es netadós tüntetésekhez hasonlítani, ezért a kormányban nem idegeskednek az események miatt, mondták az Origónak kormánypárti források. Úgy tudjuk, a helyzet stabilizálása érdekében a kabinet a következő hetekben több engedményt is tesz majd.

Nincs pánikhangulat a kormányban a tanárok, a szülők és a diákok tiltakozása miatt – mondták azt Origónak a kabinethez közel álló források. Hasonló információkat kaptunk a Fidesz képviselőitől is. Elmondásuk szerint nem aggódnak a közoktatásban kialakult helyzet miatt, mivel szerintük egy ilyen méretű demonstrációt még képes kezelni a kormányzat.

A Fideszben nem tartanak a tanárdemonstrációktólFotó: Marton Szilvia - Origo

Számítottak a tüntetésre

Nem érdemes a mostani helyzetet összehasonlítani a 2012-es diáktüntetésekkel, valamint a 2014-es netadó elleni demonstrációkkal – mondták a kormányzati döntéshozatalra rálátó forrásaink. Szerintük akkor lényegesen nagyobb volt a társadalom szimpátiája a demonstrálókkal, mint most.

Egyik forrásunk arról beszélt, hogy a kabinet a vitát jó irányba terelte azzal, hogy a pedagógusbéreket állította a középpontba, így több esetben magyarázkodásra kényszerítette a tanárokat képviselő szakszervezeteket. Az teljesen várható volt, hogy tartanak majd egy jelentősebb erődemonstrációt a tanárok a tárgyalások megkezdése előtt, hogy minél jobb pozícióból induljanak.

A kormány várhatóan több engedményt tesz a tanároknakFotó: Marton Szilvia - Origo

Engedmények

Bár forrásaink nem nevezték aggasztónak a Klik körül kialakult helyzetet, de azt elismerték, hogy a központosítás és az intézményfenntartó felállítása a kormány ötlete volt, és most kiderült, hogy nem működik. Ezért a következő hetekben tehet engedményeket a kormány, hogy csökkentse a feszültséget, és bizonyítsa tárgyalóképességét. Úgy vélik, hogy Palkovics László menedzserszemlélete elég lehet a kedélyek lehűtésére, és hogy jó kompromisszumot kössön a kabinet.

Egy másik, a tárgyalásokra rálátó forrásunk arról beszélt, hogy hiba lenne, ha a kormányzat lebecsülné a pedagógusok mozgalmát. Bár még nem lehet össztársadalmi kormányellenes megmozdulásról beszélni, de ha figyelmen kívül hagyják a követeléseket, az újabb lendületet adhat a tiltakozásoknak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK