Polgári engedetlenségbe csaphat át a szülők sztrájkja

2016.02.18. 09:58

Velejéig romlott a rendszer, az ellene való kiállástól pedig nem szabad félni - mondta az Origónak egy szülő, aki három gyermekét akár hosszabb ideig is távol tartaná az iskolától, ha ezzel elérhetnék, hogy a kormány javítson az oktatás helyzetén. Az egyelőre egynapos, február 29-i, a pedagógusokkal való szolidaritást is kifejező szülősztrájkhoz már több ezren csatlakoztak.

„Nem hiányzást igazolok, beírom az ellenőrzőbe, hogy február 29-én azért nem mennek a gyerekeim iskolába, mert így tiltakozunk az oktatási rendszer ellen, és így fejezzük ki szolidaritásunkat az ezt szóvá tevő pedagógusokkal” - mondta egy anya az Origónak. Kern-Márton Zsuzsa is csatlakozott a Nem leszek suliban elnevezésű Facebook-eseményhez, melyet szülők indítottak, hogy február 29-én tömeges hiányzásokkal hívják fel a figyelmet arra: „valódi és eredményes változást szeretnénk az oktatásban, nem csak a szokásos látszatintézkedéseket és uszító propagandát”.

A három gyerek otthon marad

Kern-Márton Zsuzsa három gyereket nevel, mind iskoláskorúak, és mindannyian otthon maradnak február 29-én. Az édesanya azt mondta, egyetért azokkal a pedagógusokkal, akik a Kossuth téren demonstráltak, örül, hogy „végre ki mertek állni”, hogy felhívják a figyelmet arra, amit anyaként és egy középiskolai tanár lányaként ő maga is érzékel: velejéig romlott a rendszer, a Klik kezelésében lévő iskolák lerohadnak, olykor már balesetveszélyesek, a pedagógusok túlterheltek, a gyerekeknek pedig olyan sok a tananyag, hogy este úgy zuhannak be az ágyba”.

A kötelező tankönyvekben hibák és ostobaságok is vannak - mondta egy szülőForrás: MTI/Illyés Tibor

Nem csak ez a probléma - folytatta Kern-Márton Zsuzsa. Szerinte a központilag előírt tankönyvek egy része minősíthetetlenül rossz, sok helyütt nem is ezekből tanítanak. Az egyikben olyan ostobaság volt, hogy ő maga tépte ki az oldalt a gyereke könyvéből, mondván: ilyen hülyeséget ne olvasson. Tele vannak hibával a tankönyvek, a másodikos gyerekem röhög a matematikafeladatokon.”Az édesanya az Origónak azt is elmondta, teljesen megérti a tiltakozó pedagógusokat, akiket szerinte „a szülőkön kívül senki nem becsül meg”.

Ha ez kevés lesz, emelik a tétet

A február 29-i szülősztrájk eredményességéről Kern-Márton Zsuzsa azt mondta, nincsenek illúziói, „általában ez a kormány semmire nem nyitott, amit ne ő akarna”. Ám az szerinte biztató, hogy ha sokan követelnek valamit, annak előbb-utóbb lesz eredménye, „így volt ez az internetadó elleni tüntetéseknél is”.

Ha csak az bírja jobb belátásra a kormányt, hogy hetekig nem engedjük iskolába a gyerekeket, ez a megoldás” - mondta az édesanya, aki már baráti körében terjeszti is, hogy ő otthon van, nem dolgozik, úgyhogy más gyerekekre is tud vigyázni. Hozzátette: ez komoly lépés, csak úgy van értelme, ha tömegesen állnak ki a szülők az akció mellett. „Nem szabad félni.”

Eltérő álláspontok: ki ellen?

A Nem leszek suliban című Facebook-eseményhez már több ezren jelezték csatlakozásukat, ám vannak, akik a demonstráció veszélyeire is felhívták a figyelmet. Pedig - miután a szülő három napot orvosi igazolás nélkül is igazolhat a gyereknek - kézenfekvőnek tűnik, amit egy kommentelő javasolt az influenzajárványra hivatkozva: „Jelentsen mindenki beteget! Járvány tombol!”

Egy másik kommentelő viszont úgy vélte, a legnagyobb támogatás a tanárok mellett, ha gyermekeitek felkészülten, házi feladattal mennek az iskolába, és ott aktívan vesznek részt az órákon”. Ezzel más is egyetértett, mondván: „sztrájkolni csak úgy lehet, ha megjelensz a munkahelyeden - ami gyerekeknél az iskola -, de nem veszed fel a munkát”.

A Kossuth téren tízezres tömeg demonstrált szombatonFotó: Marton Szilvia - Origo

Egy harmadik vélemény szerint viszont az irány rossz: az iskolafenntartó Kliknek kellene „nekimenni”, az az „ellenség”. A kommentelő szerint a gyerekeket ki kellene ebből hagyni, mert „háborúban nem használunk fel gyerekeket”. Szerinte ha így tennének, „ezt felhasználhatják a Fideszben »Gyereket használnak fel ellenünk« címmel”.

Vannak persze a tanárokat bíráló kommentek is. Az egyik ilyen szerintnem tudom, hogy ezek a tanárok mire fel csinálják évente a balhékat?! Nem hinném, hogy egy tanár többet dolgozik, mint egy eü.-s vagy egy szociális dogozó, azt sem hinném, hogy több lenne a felelőssége nekik, mint nekünk, és akkor itt fenyegetőznek, hogy beszüntetik az oktatást?”

Törvényt sérthetnek a szülők?

Van olyan szülő is, aki bár egyetért az akcióval, a jogi következmények miatt aggódik. A Facebook-csoportba azt írta, ha nem engedik iskolába a gyereküket, félő, hogy megsértenek akár két törvényt is. Az egyik a köznevelési törvény paragrafusa lehet, miszerint „aki a gyermeket, a tanulót (...) a nevelési-közoktatási intézményekre vonatkozó jogszabályban meghatározott jogainak gyakorlásában szándékosan akadályozza, szabálysértést követ el”.

Magyar György ügyvéd szerint nem szabálysértés, ha kimarad egy napot a gyerekForrás: Polyak Attila

Az Origo Magyar György ügyvédhez fordult a kérdéssel: Lehet ez szabálysértés? Az ügyvéd szerint a törvényhez fűzött kommentár alapján elkövetők elsődlegesen pedagógusok lehetnek. A törvény nem a szülőket kívánja szankcionálni, ráadásul a bizonyítás is nehézkes lenne - tette hozzá.

A börtöntől nem kell tartaniuk

Az egyik kommentelő a büntető törvénykönyv azon paragrafusára is figyelmeztet, miszerint a kiskorú veszélyeztetésének minősül, ha „a nevelésére, felügyeletére, gondozására köteles személy e feladatából eredő kötelességét súlyosan megszegi, és ezzel a kiskorú testi, értelmi, erkölcsi vagy érzelmi fejlődését veszélyezteti”. Ezért akár öt év szabadságvesztés is kiszabható.

Óra a Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában - képünk illusztrációForrás: MTI/Manek Attila

Ettől azonban nem kell tartani az ügyvéd szerint. Magyar azt mondta, a kiskorú veszélyeztetésének bűntette nem valósulhat meg, ugyanis az, hogy esetleg a gyermek egy napot kihagy az oktatásból, még fejlődését nem fogja veszélyeztetni, ahogyan a szülő sem követ el súlyos kötelességszegést, hogy nem engedi el egy nap az iskolába a kiskorút.

Nem alaptalan a félelem

Magyar György ugyanakkor arról is beszélt: nem kérdés, hogy a szülők akciójának politikai célja és felhangja van, és „sajnos azt sem lehet állítani, hogy a mozgalomhoz csatlakozó szülők alaptalanul tartanak a retorziótól”. Ám az ügyvéd szerint a véleménynyilvánításhoz való jog alkotmányos alapjog, és ez a mozgalom ebbe a körbe tartozik.

Az ügyvéd szerint felvethető a polgári engedetlenség kérdése is, ami ez esetben azt jelenti, hogy a szülők tisztában vannak azzal, hogy a gyermek távoltartása az iskolától lehet akár jogellenes is, mégis vállalják ezt, mert „a figyelemfelhívás magasabb érdek, mint a magatartásukkal okozott, társadalomra nem létező veszélyesség”. Magyar György emlékeztetett a 2007-es fideszes kordonbontásra.

Hódít a kockás ing

Nem csak a szülők szervezkednek a Facebookon, újabb és újabb, az oktatási rendszerrel szembeni tiltakozó akciókhoz kapcsolódó csoportok alakulnak. Az egyik ilyen a Diákok a kockás ingért Facebook-csoport. Ennek célja, hogy felhívja az ország figyelmét a tanárokra, ezért a szervezők arra kérik a diákokat, hogy mindannyian bújjatok kockásba, tanáraink támogatásáért”.

Az akció reagálás arra, amiről az Origo is beszámolt: a budapesti Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium tanárait felháborította az Orbán-kormány volt államtitkárának kockás inges nyilatkozata, ezért flashmobbal tiltakoztak Klinghammer István szavai ellen. A tanárok kockás ingbe bújtak, és így álltak össze egy csoportképre.

A Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium tanárai kockásbanForrás: Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium/Facebook

Klinghammer István a pedagógustüntetésre reagálva ugyanis azt mondta, a tüntetések úgy általában „a világon semmit nem oldanak meg (...), ezért vagyok pipa, ha a tévében nézem, hogy borotválatlan, kockás inges tanári kar grasszál”. A volt felsőoktatási államtitkár szavai elleni „jogos felháborodás egy helyes formájának tartom a csoportképet” - mondta az Origónak Patkó Lajos, az iskola igazgatója.

Orbánt cáfolta egy pedagógus

Nemcsak Klinghammer István nyilatkozatára érkezett csattanós válasz, hanem Orbán Viktor hétfői parlamenti felszólalására is. Mint arról az Origo beszámolt, Orbán azt kérte, „ne helyezzék a pedagógusok nyomás alá a kormányt” béremelési igényükkel. Szerinte 2010-hez képest a pedagógusok ma többet keresnek, egy általános iskolai tanár például 40 százalékkal többet.

Orbán Viktor a parlamentben: jobban élnek a pedagógusok, mint négy éveForrás: MTI/Bruzák Noémi

Ezt azonban egy 40 éve a pályán lévő pedagógus azzal cáfolta, hogy feltöltötte a Facebookra az elmúlt hat évi adóbevallása alapján számított keresetének számait. Ennyit fűzött hozzá: Én, mint általános iskolai tanító, cáfolom a mai kijelentését, nem keresek 1.000.000 Ft-tal többet, mint 2010-ben, sőt...”

A Facebookra feltöltött táblázat számai:

Év Éves bruttó (forint) Havi nettó (forint)
2010 4.225.551 211.662
2011 4.706.191 243.859
2012 4.002.597 212.791
2013 3.431.079 187.279
2014 3.790.964 206.923
2015 4.240.646 235.002

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK