Már az év végi könyvjutalomra is alig van pénze a Kliknek

2016.02.19. 09:04

Ingyen táboroztató tanárok, késve fizetett bérletek, hoppon maradt szolgáltatók – egyre több történet derül ki a Klik fizetési gyakorlatával kapcsolatban. Az adósság egyre nagyobb, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint ugyanis az intézményfenntartó már 17 milliárd forinttal tartozik, több cég fizetési felszólítást is küldött. A tanárok tiltakozásához egyébként már egyházi iskolák is csatlakoztak. 

„Sajnos már évek óta természetesnek tartjuk, és csendben elfogadjuk, hogy a nyári táboroztatásért, a napi 24 órás munkáért nem jár semmilyen pluszjuttatás. Eddig a szállás díját – ha nehezen is, de – utólag megkaptuk, a tavalyi tábor óta viszont hiába várjuk a pénzt, nem utaltak egy forintot sem” – írta egy pedagógus, aki több mint fél éve vár 21 ezer forintra. „Már szervezzük az idei tábort, de tényleg azért kell fizetnünk, hogy dolgozhassunk?” 

– tette fel a kérdést.

Nem egyedi esetek

A tanárok történetei azt mutatják, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak (Klik) nemhogy a nagyobb beruházásokra nincs pénze, hanem 

gyakran néhány tízezer forint kifizetése is gondot okoz. 

Szerdán megírtuk, hogy a kréta vagy a fénymásolópatron beszerzése is hónapokig tarthat, ráadásul a tanárok is akadozva kapják meg a fizetésüket. Az újabb történetekből kiderült, hogy korántsem egyedi esetekről volt szó. 

Napi működési problémákkal küzdenek az iskolákForrás: AFP/PATRICK HERTZOG/Patrick Hertzog

 

a tavaly év végén kiosztott jutalomkönyvekért még mindig tartoznak a könyvesboltnak.

A tanárok annyira kellemetlennek tartották ezt a helyzetet, hogy szerveztek egy szülők-nevelők bált, amelynek a bevételéből finanszírozzák azokat a hónapokat, amikor a Klik nem fizet. 

A Ceglédi Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola közelében lévő Széchenyi-szobrot is kockás ingbe öltöztették. A Facebookon szerveződő csoport arra kér mindenkit, hogy február 29-én menjen kockás ingben dolgozniForrás: Facebook

Egy másik pedagógus a nyugdíja miatt is aggódik, tavaly novemberben ugyanis 40 évnyi munkaviszony után visszavonult. „November 25-én meg kellett volna kapnom a fizetésmegváltásom, amit a mai napig nem fizetett ki a Klik. 

Most azon kell gondolkodnom, hol szerezzek egy munkajogászt, 

mert a kifizetés elmaradása kimondottan hátrányosan érint a valorizáció kiszámításánál, ami a nyugdíj megállapításának alapja.” 

A nagyobb kiadás nagyobb gond

A gyerekek szállítása is visszatérő probléma. Az Origo kedden írta meg, hogy az Esztergomi Montágh Imre Óvoda, Általános Iskola és Speciális Szakiskolában leállt a buszoztatás, mert a Klik több hónapja nem fizetett a szolgáltatást nyújtó cégnek.

Hamarosan hasonló probléma lehet a Gyermelyi Általános Iskolánál is, mert a helyi gyerekszállítással foglalkozó cég hónapok óta nem kapott pénzt. Az Origo információi szerint 

1,5 millió forinttal tartoznak a vállalatnak, amely emiatt már szeptember óta ingyen viszi a gyerekeket Máriahalomról,

ahol jelenleg nincs általános iskola. 

Egy szülő már jelezte az iskolának, hogy csatlakozik a tiltakozókhoz, és február 29-én nem engedi a gyerekét iskolábaForrás: Facebook / Robi Földi

A késlekedés azért okoz nagy problémát, mert a busszal végzett személyszállításnak igen magas rezsiköltségei vannak. A járművet ugyanis tankolni, javítani kell, természetesen van kötelező felelősségbiztosítás és utasbiztosítási költség is, valamint a karbantartás is pénzbe kerül. 

A kiállított számlák után ráadásul ugyanúgy be kell fizetni az áfát és egyéb adókat, mintha valóban megkapták volna a pénzt. 

A vállalat emiatt már felszólítást is küldött az Emberi Erőforrás Minisztériumnak, valamint a Kliknek is. 

Úgy tudjuk, hasonló helyzetben van egy tisztítócég is, amely külsős vállalatként takarított egy iskolát. Követelésük már eléri az egymillió forintot is, tavaly június óta azonban nem fizettek nekik. 

A cégek gyakran panaszkodnak arra is, hogy hiába küldenek leveleket a Kliknek, 

gyakran semmilyen választ sem kapnak, vagy ha igen, akkor sem jutnak hozzá a pénzükhöz.

Emiatt több vállalat már szóba sem áll a Klikkel, attól tartanak ugyanis, hogy soha nem kapják meg a pénzüket. 

Már egyházi iskolák is tiltakoznak

A miskolci Herman Ottó Gimnázium tiltakozásához már több száz iskola csatlakozott, az elmúlt héten pedig megjelentek a tanárok ügyével szimpatizáló egyházi iskolák is. Ezek az intézmények nem a Klik felügyelete alatt állnak, így nekik nem okoz gondokat napi szinten az intézményfenntartó alulfinanszírozottsága, mégis támogatják a tiltakozást. 

Egyházi iskolák is csatlakoztakFotó: Polyák Attila - Origo

Kézdy Edit, a Deák Téri Evangélikus Gimnázium igazgatója is azt mondta, azért csatlakoztak a tiltakozókhoz, mert szolidárisak a tanárkollégákkal és a szülőkkel. „Első látásra a különböző kiáltványokban felsorolt gondoknak egy része nem érinti az egyházi iskolákat. Az oktatásban kialakult általános feszültség, túlterheltség, rosszkedv azonban előbb-utóbb beszivárog minden intézménybe” – fogalmazott egy szombati blogbejegyzésében. 

Az igazgató egyébként azt mondta, az evangélikus egyház nem szólt bele a döntésébe.

„Az elmúlt években mindig a lelkiismeretemre bízták, hogy kiállok-e valamiért, vagy sem, ez most sem volt másként.” A kormány oktatással kapcsolatos intézkedéseiről szólva azt mondta, a bérek növelése igen örvendetes, de ez a dologi kiadásokra szánt források drasztikus csökkentésével járt. 

Tizenhétmilliárd forinttal tartozik a Klik

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón elmondta, a Klik összesen 17 milliárd forinttal tartozik.

Ha egy cégnek lejárt követelése van a Klik felé, akkor úgy juthat a pénzéhez, ha bead egy fizetési meghagyást, amelyet – ha az intézményfenntartó nem vitatja a tartozást – 15 napon belül ki kell egyenlíteni. Ha 15 napon belül nem fizet a Klik, végrehajtást is lehet kezdeményezni, ebben az esetben a végrehajtók rászállhatnak a Klik ingatlanaira, folyószámláira – mondta az Origónak Magyar György ügyvéd, aki szerint ugyanez vonatkozik a megbízásos szerződéssel rendelkező tanárokra is. 

Ha viszont a pedagógus közalkalmazotti jogviszonyban áll az iskolával, úgy ez a munkajog világába tartozó kérdés, 

és ennek megfelelően kell a problémát rendezni, ennek sikertelensége esetén végső soron a munkaügyi bíróságon – mondta Magyar György. Az ügyvéd szerint az illetmény meg nem fizetése lehetővé teszi a rendkívüli lemondást is. 

Ha ismer olyan iskolát, ahol fennakadás volt a működésben a ki nem fizetett számlák miatt, küldje el történetét a hirugyelet@origo.hu-ra! 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK