A polgári törvénykönyv jelzálogjogi rendelkezéseinek átalakítása nélkülözhetetlen ahhoz, hogy hosszabb távon a lakáshitelkamatok csökkenjenek és a családi otthonteremtési kedvezmény sikeres legyen – hangsúlyozták az igazságügyi és a gazdasági tárca, illetve a Magyar Nemzeti Bank szakemberei az Igazságügyi Minisztériumban tartott háttérbeszélgetésen, amin az Origo munkatársa is jelen volt. 

Nagy Márton, az MNB alelnöke rámutatott: az önálló zálogjog visszaállítása után szállhat be a jegybank szabályozási és más eszközökkel is a jelzálogpiac újjáépítésébe, ezért is sürgető a módosítás. 

A csok miatt is változhat a Polgári törvénykönyvForrás: Napi Gazdaság

Bodzási Balázs, az IM helyettes államtitkára hozzátette: a 2014. március 15-én életbe lépett új Ptk. módosítása azért is szükséges, mert nincs összhangban a kötelező uniós rendelkezésekkel.

A tárca munkatársai elmondták: márciusban a kormány elé kerülhet a javaslat, a parlament pedig még a nyári szünet előtt elfogadhatja. Abban az esetben a zálogjogra vonatkozó Ptk.-módosítás július 1-jén, illetve 2017. január 1-jén életbe léphet.