Hatalmas volt a rendőri készültség a Teleki Blanka Gimnáziumnál

teleki blanka tüntetés
Vágólapra másolva!
Rengeteg rendőr jelent meg a budapesti Teleki Blanka Gimnázium környékén, ahol 20 percig tüntettek a diákok és szüleik. Az igazgatót szerintük megpróbálják lejáratni, ezért demonstrálnak.
Vágólapra másolva!

„A Teleki Blanka Gimnázium saroképülete kordonnal van körülvéve. A Hermina úton két csapatszállító kisbusz és egy rohamkocsi áll, az Ajtósi Dürer soron egy busz és egy rohamkocsi. És végig, az épület körül rendőrök.”

Ez az üzenet terjedt a Facebookon a Teleki Blanka Gimnázium elé tervezett tüntetés előtt. A Szolidaritás Mozgalom Facebook-oldalára feltöltött fotókon is jól látszik a nagy rendőri készültség.

Sok volt a rendőr az iskola előtt Forrás: Facebook

A Teleki Blanka Gimnázium előtt azért tartottak villámtüntetést tanárok, diákok és szülők, mert szerintük Pukli Istvánra, az iskola igazgatójára elfogadhatatlan nyomást gyakorol az oktatásért felelős minisztérium.

A demonstráción több százan vettek részt.

Az eseményen felolvasták a miskolci Hermann Ottó Gimnázium igazgatójának levelét is. Pilz Olivér megköszönte Pukli Istvánnak, hogy az elsők között csatlakozott a miskolciak felhívásához. "Elképesztő összefogás valósult meg ma az országban, nagyon sok iskolában tüntettek kockás ingben a diákok" - ezt Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom szónoka mondta a rendezvényen.

Szerinte nemcsak a diákok, hanem szüleik is kiálltak az oktatásért. A szónok szerint a kormány megsértette a tanárokat. "Elegünk van abból, hogy úgy beszélnek velünk, mint egy szemtelen gyerekkel" - mondta.

Tüntetés a gimnázium előtt Fotó: Polyák Attila - Origo

Balogh Bence, a Teleki Blanka Gimnázium diákja is felszólalt a tüntetésen. A diák szerint a kormánynak a tanulókat is meg kell hívnia az oktatási reformról szóló tárgyalásokra. Az erről szóló levelet hétfőn elküldik a minisztériumhoz, és egy hetet adnak a kormánynak, hogy válaszoljon.

Diáktársait arra szólította fel, hogy álljanak ki a tanárok mellett.

Kálovics Enikő, a demonstráció szervezője szerint elfogadhatatlan, hogy nyomást gyakoroltak az iskola igazgatójára. Azt mondta, hogy Pukli Istvánt teljesíthetetlen határidőkkel próbálták megfélemlíteni. Az igazgatót arra utasították, hogy alig pár óra alatt küldjön be fontos iratokat a Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz - mondta.

A diákok is levelet írtak a minisztériumnak Fotó: Polyák Attila - Origo

"Mégis, ki hallott olyanról, hogy szülői értekezletről szóló jegyzőkönyv?" - tette fel a kérdést a szónok, arra utalva, hogy ilyet is bekéretett a Klik. "Megfélemlítéssel nem mennek semmire, inkább csak az ellenszenvet szítják" - fogalmazott Kálovics Enikő. Azoknak, akik nem mertek kiállni, mert féltek állásuk elvesztésétől, azt üzente: "ne féljetek, együtt képesek vagyunk lépni".

Arra kérte a szülőket, hogy február 29-én ne engedjék iskolába a gyerekeiket.

A rendezvény végén egyperces néma csenddel gondoltak azokra, akik félnek, valamint Pukli István igazgató előtt is így fejezték ki tiszteletüket.

Közben a mai kockás inges tiltakozásra felhívó Facebook-eseményt törölték vagy töröltették a közösségi oldalról. Információink szerint az eseményt létrehozó középiskolás lány adatlapja sincs fenn a Facebookon. Az oldalon keresztül elérhetetlenné vált több száz elkészült fotó is.

Az eseményt törölték Forrás: Origo

A mai napon rengeteg diák, tanár és szülő vett fel kockás inget. A kezdeményezés a Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnáziumból indult. Azok vettek fel kockás inget, akiket felháborított az Orbán-kormány volt államtitkárának nyilatkozata.

Klinghammer István felsőoktatási exállamtitkár egy lapinterjúban azt mondta: „olyan pedagógusokra van szükség, akik okosak, erkölcsösek, és ezeket az értékeket adják át a diákoknak. Ezért vagyok pipa,

ha a tévében nézem, hogy borotválatlan, kócos, kockás inges tanári kar grasszál.

Tudniillik egy tanár a megjelenésével is példát mutat a gyerekeknek. Legalábbis én így gondolom."